Amazon vinder milliardstor skattesag over Vestager

Den amerikanske nethandelgigant glæder sig over dagens sejr ved EU-domstolen.

Amazon med Jeff Bezos i spidsen har i dag vundet en opsigtsvækkende appelsag mod Europa-Kommissionen. (Foto: LINDSEY WASSON © Scanpix)

Det er ikke i tilstrækkelig grad blevet bevist, at den amerikanske nethandelgigant Amazon skulle være blevet begunstiget med ulovlige skattefordele i Luxembourg.

Det er meldingen fra EU-domstolen, som nu har besluttet at annullere en knap fire år gammel afgørelse fra Europa-Kommissionen, hvor Amazon blev pålagt at tilbagebetale 250 millioner euro - knap 1,9 milliarder kroner - plus renter i skat.

Dengang lød det fra konkurrencekommissær Margrethe Vestager (R), at Amazon over en årrække havde modtaget ulovlig statsstøtte i Luxembourg, hvor den har sit europæiske hovedsæde.

Det havde ifølge den danske EU-kommissær ført til, at næsten tre fjerdedele af virksomhedens overskud ikke var blevet beskattet i det lille EU-land.

- Amazon fik lov til at betale fire gange mindre i skat end andre lokale virksomheder, som var underlagt de samme nationale regler. Det er ifølge EU’s statsstøtteregler ulovligt, konkluderede Margrethe Vestager, som efterfølgende krævede en milliardstor tilbagebetaling.

Den afgørelse blev dog hverken godtaget af Amazon selv eller de luxembourgske myndigheder, som begge valgte at appellere sagen til EU-domstolen.

Og her til formiddag har domstolen så slået fast, at Europa-Kommissionen "ikke i tilstrækkelig grad" har kunnet bevise, at der rent faktisk var tale om "en urimelig reduktion af skattebyrden for et europæisk datterselskab af koncernen Amazon".

Konkurrencekommissær Margrethe Vestager (R) sagde i 2017, at Amazon havde modtaget ulovlig statsstøtte i Luxembourg. (Foto: Emmanuel Dunand © Scanpix)

Nederlag til 'EU's tax lady'

Hos den amerikanske virksomhed, der er verdens største netbutik, møder dagens afgørelse ikke overraskende glæde.

- Vi bifalder domstolens afgørelse, som er helt i tråd med vores synspunkt om, at vi har fulgt alle de relevante love, og at Amazon ikke har modtaget nogen form for særbehandling, lyder det ifølge Reuters i en udtalelse.

Margrethe Vestager udtaler i en skriftlig kommentar, at hun nu vil "studere dommen nøje og overveje mulige næste skridt". Og hun understreger, at kampen for fair skattebetalinger ikke er slut endnu trods det nye nederlag.

Skattesagen mod Amazon og Luxembourg er blot én i en række af højprofilerede sager, som Margrethe Vestager har ført i sin kamp mod det, hun ser som ulovlig og konkurrenceforvridende statsstøtte – og som har givet hende tilnavnet 'EU's tax lady' i den internationale presse.

Europa-Kommissionen skal nemlig sikre, at der er ens spilleregler og konkurrencebetingelser på EU's indre marked. Og Starbucks, Fiat Chrysler og Nike er blandt de multinationale selskaber, som ifølge Margrethe Vestager har nydt godt af lidt for gunstige skatteforhold i Luxembourg, Holland og Irland.

Det har i de senere år ført til krav om millionstore tilbagebetalinger. Men det er dog langt fra alle, der har været enige i de afgørelser, og sidste år annullerede EU-domstolen noget opsigtsvækkende en sag fra 2016, hvor de irske myndigheder var blevet pålagt at indkræve mere end 100 milliarder kroner i skat fra Apple.

Ifølge Europa-Kommission havde den amerikanske techgigant fået ulovlige skattefordele, der havde gjort det muligt for firmaet at betale væsentligt mindre i skat end andre virksomheder i Irland.

Men det var heller ikke blevet dokumenteret i tilstrækkelig grad, lød det efterfølgende fra EU-domstolen, som ligeledes annullerede afgørelsen. Europa-Kommissionen har efterfølgende anket sagen, og det er endnu uvist, hvor den ender.

Amazon, der er verdens største nethandel, har sit europæiske hovedkvarter i Luxembourg. (Foto: Emmanuel Dunand © Scanpix)

Oxfam IBIS: Brug for skattereform

Amazon-sagen var dog ikke den eneste statsstøttesag, som EU-domstolen skulle tage stilling til i dag.

I 2018 fastslog Europa-Kommissionen, at det franske energiselskab Engie havde fået særlige skattefordele i Luxembourg, og derfor var det blevet pålagt at betale knap 900 millioner kroner i skat til myndighederne i hertugdømmet. Den afgørelse blev der dog ikke ændret ved.

Hos organisationen Oxfam IBIS, der blandt andet forsøger at bekæmpe skattely rundt om i verden, kalder skattespecialist Christian Hallum dagens afgørelser for "ét skridt frem og to tilbage".

- Det er et broget billede, der viser sig i de her sager. For os er det dog Amazon-sagen, der har været afgørende i dag. Det er et selskab, der i den grad er kendt for at være aggressiv i deres brug af skattely. Og vi ser samtidig mange techgiganter, som ikke betaler skat, selvom de har store overskud. Derfor er det enormt skuffende, at netop sagen mod Amazon tabes på denne måde, siger han og tilføjer, at EU-domstolen blot har fastslået, at Europa-Kommissionen ikke har kunnet bevise sin påstand om ulovlig statsstøtte.

- Det er åbenlyst, at de nuværende statsstøtteregler ikke er løsningen, når det er så svært for Europa-Kommissionen at løfte de her sager. Derfor bliver vi nødt til at have fundamentale politiske reformer af den måde, vores selskabsskattesystem fungerer på, hvis det skal være mere retfærdigt, siger han.

Det budskab møder opbakning fra Kira Marie Peter-Hansen, europaparlamentariker for SF og næstformand i Europa-Parlamentets udvalg for skatteanliggender, der kalder dagens afgørelse "en skandale".

- Hvis fælden ikke klapper her, må reglerne strammes, skriver hun på Twitter.

Omvendt mener Europa-Parlamentets kristenkonservative EPP-gruppe, at dommen er "en ydmygelse" og et "stort slag" mod den danske kommissær.

- Konkurrencekommissæren vil nogle gange gøre klogt i at holde sig fra fængende politiske overskrifter og i stedet forberede sine sager bedre, så de holder i retten, siger Markus Ferber, der er EPP-talsmand for økonomi.

Margrethe Vestager understreger i sin skriftlige kommentar, at "Europa-Kommissionen benytter sig af alle tilgængelig redskaber i kampen mod unfair skatteforhold", og at man i OECD-regi er tæt på at reformere de internationale rammer for selskabsskat.

- Desuden er EU-Kommissionen i færd med at fremsætte et forslag til en digital skat, så virksomheder, der drager nytte af det digitale indre marked, også bidrager retfærdigt til EU-budgettet. Vi er nødt til at udnytte dette momentum, hvis vi vil sikre os en fair beskatning på alle niveauer, skriver konkurrencekommissæren.

Opdateret 14.54 med kommentarer fra konkurrencekommissær Margrethe Vestager.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk