Ambassadør: 'Afstrafferen' har skyhøj popularitet og konkrete politiske visioner

Filippinernes omstridte præsident, Rodrigo Duterte, holdt tale i Kongressen efter et år som landets leder.

Rodrigo Duterte er mere og andet en kampen mod narkokriminelle, fortæller Jan Top Christensen, der er Danmarks ambassadør i Filippinerne. (Foto: MARK R. CRISTINO © Scanpix)

I Vesten er han bedst kendt for at opfordre til at dræbe narkomaner i ens omgangskreds, sammenligne sig selv med Adolf Hitler og for at have fortalt, at han selv har dræbt omkring tre mennesker.

Filippinernes præsident, Rodrigo Duterte, der i den vestlige presse har fået navnet 'Afstrafferen' har et plettet ry i det internationale samfund, hvor han har fået hård kritik for sin benhårde og uforsonlige linje mod narkokriminelle.

Blandt filippinere er holdningen dog en markant anden til præsidentens politik, for Duterte har i sit første år på posten markeret sig med en lang række konkrete forslag, der skal forbedre levestandarden for befolkningen og sikre økonomisk vækst.

Det fortæller Danmarks ambassadør i landet, Jan Top Christensen, efter at Rodrigo Duterte i går holdt en tale i landets kongres for at markere et-året for sin indtrædelse som landets leder.

- Han har en skyhøj opbakning fra alle befolkningslag til sin politik, siger ambassadøren, som refererer til meningsmålinger for to uafhængige analyseinstitutter, som giver Duterte henholdsvis 78 og 82 procent opbakning.

Synonym med krig mod narko

I sin tale til Kongressen i går var krigen mod narko ikke overraskende et af de emner, som blev taget op. Her slog Duterte fast, at han ikke har i sinde at ændre sin hårde kurs, da Filippinerne ellers vil risikere at ende som en narkostat.

De tørre tal viser, at 3.000 mistænkte kriminelle er blevet dræbt af politiet i narkokrigen alene sidste år, mens der er foretaget omkring 65.000 anholdelser. Men de store tabstal får ikke Duterte til at neddrosle indsatsen, fortæller ambassadør Jan Top Christensen.

- Han var på den måde uforsonlig i forhold til den kritik, der har været, siger han.

Dutertes konfrontatoriske kurs har været hovedoverskriften i det internationale samfund under hans første år som præsident, hvor hans linje har vakt massiv kritik fra flere lande og internationale organisationer. Præsidenten viderefører den kurs, der gjorde ham yderst populær som borgmester igennem mere end 20 år i landets tredjestørste by, Davao City.

Vesten har et forsimplet syn

Ifølge ambassadøren har præsidentens fremgangsmåde stor opbakning i befolkningen, hvor man anerkender, at der skal tages hårde midler i brug, hvis man skal undgå, at narkokriminaliteten udvikler sig.

Samtidig forklarer Rodrigo Duterte de mange dødsfald i krigen med, at man har firedoblet indsatsen mod narkokriminalitet, siden han kom til magten.

- Regeringen anerkender at flere dør, men mener, at årsagen er, at der bliver gjort mere ved problemet, end de tidligere regeringer har gjort. De finder, at den vestlige presse har et forsimplet syn på narkokrigen, siger Jan Top Christensen, der fortæller, at man har iværksat behandlingsprogrammer, der skal hjælpe narkomaner med at komme ud af deres misbrug.

- Regeringen mener, at det er et meget komplekst problem. Der skal både være en politimæssig tilgang, men der skal også være en sundhedsmæssig tilgang, hvor narkomaner kommer i behandling. Men der er ingen tvivl om, at der skal gøres noget. Det sagde Duterte entydigt i sin tale.

Fyrede sin egen indenrigsminister

Det hele handlede dog langt fra om krigen mod narkotika, da Duterte talte i Kongressen i går. Han gjorde det blandt andet klart, at korruption er et massivt problem, og at han selv vil gå forrest i bekæmpelsen.

- Han har blandt andet fyret en række af sine egne højtstående folk blandt andet sin indenrigsminister, som han selv har ansat, siger ambassadør Jan Top Christensen.

Ligeledes talte Duterte om vigtigheden af at forbedre landets infrastruktur, hvor han har sat et kæmpe beløb af, ligesom han vil lette skatten for middelklassen og folk med de laveste indkomster.

Ifølge den danske ambassadør adresserede Duterte også kritikken om, at han har fået gennemført en forlængelse af undtagelsestilstanden på øen Mindanao, hvor islamister lige nu holder gidsler i kampen mod landets regering.

Netop forlængelsen af undtagelsestilstanden, der nu løber året ud, fik demonstranter til at tage opstilling foran Kongressen for at vise deres utilfredshed, da mange af øens beboere ikke kan komme hjem, mens undtagelsesstanden stadig er i gang.

Demonstranter viste i går deres utilfredshed med præsident Duterte ude foran Kongressen. (Foto: ELOISA LOPEZ © Scanpix)

De utilfredse demonstranter gik ikke Rodrigo Dutertes næse forbi, og efter talen foretog han ifølge ambassadør Jan Top Christensen et meget bemærkelsesværdigt skridt.

-Da han var færdig med sin tale i Kongressen, gik han ud på gaden og talte med demonstranterne. Det er aldrig set før. Han er en meget konkret og handlingsorienteret mand, og der er ikke nogen tvivl om, at det i den brede befolkning blev set som et positivt træk, at han går i dialog med dem, som kritiserer ham.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter