Ambassadør: Kina vil ikke udelukke væbnet konflikt med USA om Taiwan

Kinas ambassadør i Danmark siger, at Kina vil bruge alle nødvendige midler for at opnå sit mål om genforening med Taiwan.

Kina sendte i sidste uge flere militærfly ind over taiwansk luftrum i deres største militærøvelse omkring Taiwan nogensinde. (Foto: ALY SONG © Ritzau Scanpix)

Det er uundgåeligt, at Taiwan på sigt bliver "genforenet med hovedlandet", og Kina er villig til at bruge alle de nødvendige midler for at få det til at ske - også selvom det kan betyde en krig mod USA.

Sådan udtaler Kinas ambassadør i Danmark, Feng Tie, i et interview med Deadline på DR2.

- En ting er sikkert: Taiwan vil blive genforenet med Fastlandskina. Taiwan er Kinas Taiwan. Taiwan er en del af Kina, og spørgsmålet om Taiwan er Kinas interne anliggende, siger han.

- Vi vil opnå vores mål om genforening, og vi vil gøre vores ypperste for, at det sker på fredelig vis. Men vi afstår ikke fra brugen af magt, og vi vil benytte alle de nødvendige midler for at opnå vores mål.

Kina har siden torsdag udført en storstilet militærøvelse ved Taiwan, hvor de blandt andet har affyret ballistiske missiler ud over Taiwanstrædet og simuleret et angreb mod Taiwan.

Militærøvelsen blev indledt som en reaktion på, at formanden for Repræsentanternes Hus i USA, Nancy Pelosi, i sidste uge besøgte Taiwan.

Pelosi er den mest højtstående politiker fra USA, som har besøgt øen i 25 år, og hendes besøg har vakt vrede hos styret i Beijing, som mener, at Taiwan hører under Kina.

Kina ser Pelosis besøg som en slags legitimering af Taiwan, der betragter sig selv som selvstændigt.

Starten på en tredje verdenskrig?

Den amerikanske præsident, Joe Biden, har ved flere lejligheder udtalt, at USA om nødvendigt er villige til at involvere sig militært for at forsvare Taiwan, hvis øen bliver angrebet af Kina.

Og Feng Tie afviser ikke, at Kina er villige til at gå ind i en væbnet konflikt med USA, for at Taiwan kan blive en integreret del af Kina.

- Selvfølgelig vil vi ikke udelukke muligheden for at bruge militær magt, vi vil bruge alle de nødvendige midler, siger han.

Det vil føre til en tredje verdenskrig?

- Processen omkring genforening er irreversibel. Vi vil gøre vores bedste for at opnå det på fredelig vis, men vi vil ikke udelukke muligheden for at bruge militær magt, siger Feng Tie.

Selv ikke hvis det vil føre til en tredje verdenskrig?

- Det er dine ord og ikke mine. Jeg siger, at vi vil gøre alt for, at det sker på fredelig vis, men vi vil ikke udelukke brugen af militær magt.

'Taiwan er Kinas territorium'

Kina anser ikke Taiwan for værende en selvstændig stat, men derimod en del af Kina.

- Taiwan er ikke en stat, men en kinesisk provins – der er kun ét Kina, og Taiwan er en del af Kina, siger Feng Tie.

Derfor mener han også, at Kina var i deres gode ret til at indlede den storstilede militærøvelse efter Pelosis besøg sidste uge.

- Kina advarede USA flere gange om konsekvenserne af det her besøg, men advarslerne blev ignoreret, og mødet blev gennemført. På grund af den provokation var Kina tvunget til at reagere resolut, siger han.

Hvordan er det proportionalt at lave militærøvelser som en reaktion på et fredeligt, diplomatisk møde?

- Fordi USA overtræder sine forpligtelser - glem ikke, at Taiwan er en del af Kina og er Kinas territorium. Derfor er det fuldt ud legitimt for Kina at lave militærøvelser ud for Taiwan, siger Feng Tie.