Ambassadør: Norges statsminister reddet af forbedret økonomi

Det havde set sort ud for regeringen, hvis valget var blevet afholdt for et halvt år siden, siger Danmarks ambassadør.

Norges regering med statsminister Erna Solberg i spidsen endte som den store sejrherre ved valget i Norge, hvor den borgerlige blok står til at få 89 pladser i Stortinget mod højrefløjens 80 mandater.

Hermed tyder alt på, at Erna Solberg fra Høyre fortsætter som statsminister med mere end 95 procent af stemmerne talt op.

Men det stod langt fra hakket i granit, at regeringen skulle beholde magten for bare seks måneder siden, fortæller Danmarks ambassadør i landet, Jarl Frijs-Madsen.

For inden det norske storting gik på sommerferie, var der et markant andet billede, hvor venstrefløjen med Norges største parti, Arbeiderpartiet, i spidsen stod til det, der lignede en jordskredssejr på grund af et markant fald i oliepriserne og faldende økonomisk vækst.

- Det lykkedes for regeringen at komme igen, og det skete blandt andet, fordi økonomien rettede sig, og krisestemningen forsvandt. Olieprisfaldet rettede sig ud, væksten er kommet tilbage og arbejdsløsheden er faldet ni måneder i træk., siger Jarl Frijs-Madsen.

Konturerne til det, som endte med et valgcomeback, så vi allerede, da de norske partier kom tilbage fra sommerferien. Her viste meningsmålingerne, at Arbeiderpartiet havde tabt omkring seks procentpoint, fortæller ambassadøren.

- Lige pludselig fremstod de to ledere af regeringen fra Fremskrittspartiet og Høyre stærke og selvsikre, mens Arbeiderpartiet blev bragt på hælene, siger han.

Lignede dødt løb

Valget tegnede længe til at blive en gyser, men kort før midnat erkendte rød blok sit nederlag, og statsminister Erna Solberg kunne gå på scenen og tale til sine vælgere.

- Tusind tak til alle de hundredtusindvis af vælgere, der har stemt på os. Den tilbagemelding fra vælgerne varmer, sagde Erna Solberg under sin sejrstale.

Men til trods for valgsejren og en forventet kommende regeringskoalition med Fremskridtspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre som støttepartier går Erna Solberg svære år i møde i sin anden periode som statsminister. For særligt Kristelig Folkeparti bliver svære at danse med, forventer Jarl Frijs-Madsen.

- Selv om de peger på Erna Solberg, så ønsker de ikke at være støtteparti, hvis Fremskridtspartiet skal være en del af regeringen, og det betyder, at der skal findes flertal fra sag til sag, siger han.

Valgets store taber

I de norske medier spekuleres der nu i, om der skal rulle hoveder i Arbeiderpartiet. For selv om det stadig er Norges største parti, har det haft det værste valg i mange år.

Og særligt partileder Jonas Gahr Støre får skylden for valglussingen.

- Hans kurs er gået galt på næsten alle punkter. Det billede han har tegnet af Norge som et koldt land i krise, det har befolkningen ikke kunne genkende, siger Jarl Frijs-Madsen og fortsætter:

- Næsten alt, han gjorde, gik galt. Selv da partiet dagen før valget sendte 500.000 sms’er ud, endte det kritisk, fordi mange slet ikke ønskede at få dem.

Til trods for valgresultatet er der dog internt i partiet opbakning til Jarl Frijs-Madsen. Det siger Arbeiderpartiets partisekretær og partiets næstformand til NRK.

Facebook
Twitter