Ambassadør om offensiv i Yemen: Havneby er snart befriet

I dag overtog den arabiske koalition kontrollen med lufthavnen i Hodeida.

Kampen om Hodeida drejer sig om adgangen til havnen. (Foto: ABDULJABBAR ZEYAD © Scanpix)

Regeringstro styrker i Yemen vandt, sammen med tropper fra De Forenede Arabiske Emirater, i dag kontrollen med lufthavnen i de sydlige forstæder af havnebyen Hodeida i Yemen.

Erobringen af lufthaven kommer efter tre dages heftige kampe, og rapporteres af flere forskellige internationale medier, som har fået udviklingen bekræftet af øjenvidner og tv-optagelser.

Også ambassadøren for De Forenede Arabiske Emirater i Danmark bekræfter, at lufthavnen nu er på koalitionshænder.

- Hodeidas lufthavn er nu befriet af koalitionen i samarbejde med Yemens soldater. Med Guds hjælp er befrielsen (af Hodeida, red.) snart gennemført, siger ambassadør Fatema Khamis Almazrouei til DR Nyheder.

Vil stoppe humanitær krise

Offensiven i Hodeida begyndte i onsdags og har som mål at sikre den saudi-arabisk-ledede koalition kontrollen med byens havn, hvortil 70-80 procent af nødhjælpen til landets desperate befolkning ankommer.

Blandt andet FN's særlige udsending til Yemen, Martin Griffiths, har dog advaret om at kampene kan bringe netop distributionen af nødhjælp i fare.

Samtidig er byens befolkning på omkring 600.000 mennesker i alvorlig fare på grund af kampene.

Men situationen var allerede desperat i forvejen, lyder det fra De Forenede Arabiske Emiraters ambassadør i Danmark.

- Houthierne har drevet havnen dårligt og har beslaglagt humanitær hjælp. Det har haft katastrofale konsekvenser for den humanitære situation. Militæraktionens succeskriterium er at stoppe den humanitære krise. Ved at befri Hodeida-havnen, vil humanitær hjælp kunne nå Yemens befolkning og den humanitære situation vil blive afhjulpet, siger Fatema Khamis Almazrouei.

Har flertrinsplan klar

Hun tilføjer, at De Forenede Arabiske Emirater, sammen med Saudi-Arabien, har en flertrinsplan klar, når situationen har stabiliseret sig.

Blandt andet står skibe, lastbiler og fly klar til at levere nødhjælp, ligesom landene vil levere bemanding og udstyr til lokale hospitaler og sikre strømforsyningen.

- Vi vil gøre alt, vi kan, for at Yemens befolkning ikke bliver negativt påvirket af militæroperationen for at befri havnen i Hodeida. Hvis vi ikke befrier havnen, vil det have katastrofale humanitære konsekvenser, siger Fatema Khamis Almazrouei.

Hun fastholder, at militær intervention er nødvendig, hvis Houthi-oprørerne skal tvinges til forhandlingsbordet. FN's særlige udsending har ellers forsøgt at sikre en våbenhvile, hvor FN overtog kontrollen med havnen.

Men De Forenede Arabiske Emirater kræver Houthi-oprørernes betingelsesløse tilbagetrækning.

- Befrielsen (af Hodeida, red.) er indledt for at bryde den politiske proces' dødvande. I tre år har vi forsøgt at nå til en enighed uden held, siger ambassadøren.

10.000 døde siden 2015

Lufthavnen, som blev erobret i dag, er ikke i brug, men har været brugt som base af Houthi-oprørere i Hodeida. Internationale medier anslår oprørernes tabstal til 30-40, imens cirka 19 af koalitionens tropper døde under angrebet.

Ifølge den arabiske tv-station Al Jazeera blev snesevis af civile såret i dagens kampe, som også hindrede hjælpeorganisationernes adgang til dele af byen.

Ifølge The Guardian har overlevende Houthi-oprørere nu trukket sig ind i selve Hodeida, hvor de forbereder sig på bykrig.

Angrebet på Hodeida er led i en strategi fra den saudi-arabiskledede koalition om at lukke forsyningsvejene for Houthi-oprørerne, som sidder på store dele af Yemens befolkede områder, deriblandt hovedstaden Sanaa.

Krigen i Yemen har kostet 10.000 mennesker livet, de fleste civile, siden 2015.

DR's Mellemøstkorrespondent, Puk Damsgård, besøgte for nylig Yemen. Du kan se hendes reportage, som blev vist i 21 Søndag den 10. juni, her:

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk