Ambassadør om udvisning: To kollegaer får vendt op og ned på deres liv

Ruslands udvisning af danske diplomater rammer på flere fronter, siger Thomas Winkler.

Den danske ambassadør må sige farvel til to medarbejdere, som Rusland vil have ud af landet senest 10. april. (Foto: NIKOLSKIY ALEXEY © Scanpix)

To navngivne danske diplomater skal pakke kufferten og forlade Rusland senest 10. april.

Sådan lyder beskeden fra Rusland i kølvandet på Danmarks hjemsendelse af et tilsvarende antal russiske diplomater.

Den nye situation betyder, at der snart er færre hænder til at løfte de diplomatiske opgaver i den russiske hovedstad.

- Det er klart, at når man fjerner to personer, så får det en konsekvens for ambassaden, siger Danmarks ambassadør i Rusland, Thomas Winkler.

Kan give overgangsproblemer

Udvisningen af to af Danmarks ni diplomater i Moskva betyder, at man må tilpasse sig nye vilkår.

- Der vil selvfølgelig være en periode, hvor ambassaden har færre ressourcer, og så er der nogle ting, vi må lade være med at gøre eller gøre mindre af. Det må vi bare indrette os efter, siger han.

Ambassadøren påpeger dog, at det er muligt at få flere hænder til på et senere tidspunkt.

- Det er ikke sådan, at man fra russisk side siger, at stillingerne ikke kan genbesættes. Der kan sendes nye medarbejdere over, siger Thomas Winkler, der dog tilføjer, at han ikke kender tidsperspektivet.

- Jeg har ikke prøvet det før. Det er heldigvis ganske sjældent. Jeg tænker mest på de to kollegaer, der får vendt op og ned på deres liv på meget kort tid, siger han.

Store skift på kort tid

Den danske ambassadør var i dag indkaldt til møde i det russiske udenrigsministerium i tråd med ambassadører fra en række andre europæiske lande.

Her fik den danske ambassadør den ventede besked fra russerne, om at to danske diplomater skal hjemsendes.

- Vi har lidt over en uge til at få en masse praktiske ting til at falde på plads for de pågældende i forhold til den tilværelse, de har haft i Moskva og den tilværelse, de nu uventet får i Danmark med kort varsel, siger Thomas Winkler.

Ifølge ambassadøren har Rusland - i tråd med udvisningen af de andre vestlige diplomater - sat navn på de to danske diplomater, men han kender ikke baggrunden for, hvorfor Rusland har valgt, som de har.

Ambassadøren oplyser, at det i skrivende stund kun er den ene danske diplomat, der er informeret.

Her til aften efterlyser statsminister Lars Løkke ansvarlighed fra russerne.

- Ruslands udvisning af diplomater inklusiv to danske efterlader os uden svar på det forfærdelige #SalisburyAttack (giftangrebet i Salisbury, red.), skriver statsministeren på Twitter.

- Det er tid til, at Rusland viser ansvarlighed og igen bliver en del af verdenssamfundet, lyder meldingen fra Lars Løkke.