Ambassadører fra atommagter boycotter uddeling af fredspris

Kun Rusland sender topdiplomat til Nobel-ceremoni i Oslo.

Når Nobels fredspris senere i dag bliver uddelt på rådhuset i Oslo, vil de fleste af verdens atommagter ikke være repræsenteret med deres topdiplomater i Norge.

Fredsprisen går i år til Den Internationale Kampagne for Afskaffelse af Atomvåben (ICAN), som får en medalje og ti millioner svenske kroner for sit arbejde med at skabe opmærksomhed på de katastrofale humanitære konsekvenser ved brugen af atomvåben.

Atommagterne USA, Storbritannien, Frankrig, Kina, Indien og Pakistan har oplyst overfor NRK, at deres ambassadører ikke vil deltage i ceremonien i Oslo. De fleste sender dog en laverestående repræsentant.

Det efterlader Rusland som den eneste erklærede atommagt, der sender sin ambassadør. Ambassadøren for Israel, der hverken vil bekræfte eller afvise, at landet har atomvåben, vil også være til stede. Nordkorea, der har store ambitioner, når det gælder atomvåben, har ikke ambassade i Norge.

ICAN, der er en sammenslutning af over 450 organisationer, kæmper blandt andet for at få verdens lande til at underskrive og ratificere en FN-traktat om at forbyde atomvåben.

Indtil videre har 53 lande underskrevet traktaten, men kun tre har ratificeret den, oplyser AP.

Alle Nato-lande - undtagen Holland, men inklusiv Danmark - undlod at deltage i en afstemning om traktatens ordlyd i juli 2017.

Nobels fredspris

  • Nobels fredspris blev grundlagt af svenskeren Alfred Nobel.

  • Prisen blev uddelt første gang i 1901.

  • Nobels fredspris bliver givet til mennesker, der arbejder for fred, hjælper mennesker i nød eller kæmper for borgeres rettigheder.

  • Nobels fredpris bliver uddelt hvert år i Oslo i Norge

  • Nobels fredspris er en af de fineste priser i verden.

  • Der findes også nobelpriser i fysik, kemi, litteratur, medicin og økonomi.

/DR Nyheder/

Facebook
Twitter