Amerikaner og australier løsladt efter tre år som Talibans fanger

En fangeudveksling skal genstarte fredsforhandlinger i Afghanistan.

Afghanistans præsident, Ashraf Ghani, fortalte tirsdag for en uge siden, at en fangeudveksling var på trapperne. (Foto: Afghan Presidential Palace © REUTERS/Scanpix + Wikimedia (Creative Commons))

En australsk og en amerikansk professor, der blev bortført af Taliban i 2016, er tirsdag blevet løsladt i det sydlige Afghanistan.

Det oplyser politiet og unavngivne kilder fra Taliban til nyhedsbureauet AFP.

- I morges omkring klokken 10 blev to universitetsprofessorer løsladt i Nawbahar-distriktet i Zabul-provinsen. De blev fløjet ud fra Zabul af amerikanske helikoptere, siger en unavngiven kilde fra politiet ifølge AFP.

En højtstående kilde fra Afghanistans regering bekræfter løsladelsen af de to professorer. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

De to professorer er Kevin King fra USA og Timothy Weeks fra Australien. De blev bortført i 2016 af bevæbnede mænd i Afghanistans hovedstad, Kabul.

Efter at de to i 2016 blev bortført, dukkede de året efter op i en gidselvideo fra Taliban, hvor de begge så hærgede ud. I en senere video fra samme år var deres tilstand tilsyneladende markant forbedret.

Højtstående Taliban-leder fri

Tre fanger fra den militante bevægelse Taliban blev tidligere tirsdag ligeledes løsladt som led i fangeudvekslingen.

- Vores tre fanger er blevet løsladt mandag aften. Kort efter deres løsladelse blev de fløjet til Doha og overdraget til det politiske kontor i Qatar, siger en højtstående embedsmand fra Taliban ifølge Reuters.

Afghanistans præsident, Ashraf Ghani, bebudede for godt og vel en uge siden, at en fangeudveksling var på vej.

Blandt de tre Taliban-fanger, der er del af fangeudvekslingen, er Anas Haqqani. Han blev pågrebet tilbage i 2014.

Hans storebror er Sirajuddin Haqqani, der står i spidsen for det frygtede Haqqani-netværk og er en af Talibans øverste og mest berygtede ledere.

Fredsforhandlinger

USA har de seneste dage lagt pres på Afghanistan for at få fangeudvekslingen i stand, skriver AP.

Ifølge nyhedsbureauet skal udvekslingen genstarte fredsforhandlingerne med Taliban, som kollapsede i september.

Dengang var USA og Talibans forhandlere ellers blevet enige om en aftale, som Donald Trump havde planer om skulle underskrives ved en ceremoni på præsidentens landsted Camp David.

Men så blev en amerikansk soldat dræbt under et Taliban-angreb i Kabul, hvorefter Trump forkastede hele fredsaftalen.