Amerikanerne mindes de 2.977 terrorofre: Bush advarer nutidens USA

Præsidenten i 2001, George W. Bush, husker et sammenhold, som han har sværere ved at få øje på i dag.

George W. Bush var republikansk præsident i USA fra 2001 til 2009.

Rettelse: Ved en fejl var George W. Bush citeret for at sige 'Men i deres foragtelige pluralisme", men det korrekte er 'Men i deres foragt for pluralisme'. Citatet er derfor rettet.

USA's tidligere præsident George W. Bush fortalte i dag, at han var stolt over at lede en modstandsdygtig og samlet nation efter terrorangrebet 11. september 2001.

Men på 20-årsdagen for tragedien benyttede han samtidig en sjælden offentlig optræden til at advare om den splittelse, der præger det amerikanske folk i dag.

- Onde kræfter synes at være på spil i vores liv, som vender enhver uoverensstemmelse til et skænderi, og ethvert skænderi til et kultursammenstød.

- Så stor en del af vores politiske liv er blevet en utilsløret appel til vrede, frygt og bitterhed. Det giver bekymring for vort land og vores fælles fremtid, lød det fra George W. Bush.

Den 75-årige ekspræsident, der stod i spidsen for krigen mod terror efter angrebet, var en af hovedtalerne ved mindehøjtideligheden i Shanksville i Pennsylvania i dag.

Det var stedet, hvor United Airlines 93 klokken 10.03 lokal tid, styrtede ned på en mark - formentlig efter at have haft kurs direkte mod kongresbygningen eller Det Hvide Hus.

Den større katastrofe blev dog undgået takket være heltemodige passagerer og kabinefolk, der tvang de fire kaprere til at opgive målet.

- Disse amerikanerne var modige, stærke og forenet på en måde, der chokerede terroristerne, men som ikke bør overraske nogen af os.

- Det er den nation, vi kender, lød det fra George Bush.

Han fortalte, at mange amerikanere efter terrorangrebet i 2001 forsøgte at forstå, hvordan en fjende kunne hade USA så nidkært.

Men truslen mod USA kommer ikke kun udefra, men også fra vold indefra, lød det fra Bush.

- Der er ikke mange kulturelle overlap mellem voldelige ekstremister udefra og voldelige ekstremister herhjemme.

- Men i deres foragt for pluralisme, i deres ligegyldighed over for menneskeliv, i deres beslutsomhed for at vanhellige nationale symboler, er de børn af den samme væmmelige ånd, og det er vores fortsatte pligt at konfrontere dem.

Harris og Biden hylder sammenholdet

Flere af de passagerer og kabinemedlemmer fra United Airlines Flight 93, der tog kampen op med terroristerne, havde via telefonopkald hørt om de andre kaprede fly.

De fly, der ramte World Trade Center i New York og forsvarsministeriets bygningen Pentagon i Virginia og derved kostede langt flere liv.

I sin tale i Shanksville benyttede vicepræsident Kamala Harris ligeledes anledningen til at hylde heltene fra Flight 93 og sende en besked til amerikanerne.

- Som vi alle alle ved, så kendte de fleste af dem ikke hinanden, de var forskellige mennesker fra forskellige steder. De var alle ombord på det fly af forskellige årsager.

- Men de fokuserede ikke på, hvad der skiller os ad, nej, de fokuserede på, hvad vi deler. Den menneskelighed, som vi alle deler.

I dagene, der fulgte 11. september 2011, blev alle i USA mindet om, at sammenhold er muligt i Amerika, sagde Kamala Harris.

- Vi blev også mindet om, at sammenhold er afgørende i Amerika. Det er essentielt for vores fælles velstand, for vores nationale sikkerhed og for vores position i verden.

USA's præsident, Joe Biden, deltog sammen med førstedame Jill Biden i mindehøjtidelighederne i både Pennsylvania, New York og Virgina, hvor ofrenes navne blev læst op fra ende til anden.

USA's præsident, Joe Biden, besøgte sammen med førstedame Jill Biden mindesmærket for Flight 93 i Stoystown, Pennsylvania i dag. (Foto: HANNAH BEIER © HANNAH BEIER)

Joe Biden udsendte fredag en videoudtalelse inden markeringen:

- I kampen om Amerikas sjæl er sammenhold vores største styrke. Sammenhold betyder ikke, at vi skal tro på det samme. Vi skal have en grundlæggende respekt og tro på hinanden og på denne nation, siger Biden.

Verdens ledere sender ord til USA

Flere af verdens ledere har i dag sendt ord til amerikanerne på 20-årsdagen for terrorangrebet.

Heriblandt Jens Stoltenberg, generalsekretær i forsvarsalliancen Nato, hvis medlemslande, herunder Danmark, stod side om side med amerikanerne i krigen mod terror i Afghanistan.

- Kampen mod terrorisme vil fortsætte, og Nato vil fortsat spille sin rolle som det eneste sted, hvor Europa og Nordamerika forenes hver dag for vores fælles sikkerhed. (…) Hvad end der sker, er vi mere sikre, når vi står sammen.

Storbritanniens premierminister Boris Johnson sender en videomeddelelse til briternes tætteste allierede på den anden side af Atlanten.

- Mens terrorristerne påførte os sorg og lidelse, og mens truslen fortsat er til stede i dag, kan vi nu med 20 års perspektiv sige, at de mislykkedes med at ryste vores tro på frihed og demokrati.

Herhjemme har udenrigsminister Jeppe Kofod (S) udsendt en pressemeddelelse:

- Billederne af flyene og tvillingetårnene, der kollapser, og angrebet på Pentagon er indlejret i vores fælles hukommelse som udtryk for den absolutte ondskab.

- Det samme er de urovækkende billeder af resterne af United 93 spredt ud over markerne i Pennsylvania, udtaler han.

Facebook
Twitter