Amerikansk agent forsvandt i 2007 - nu bekræfter Iran sag mod ham

Tidligere FBI-agent Robert Levinson forsvandt under hemmelig operation.

Agenten Robert Levinson forsvandt ud for Iran i 2007. Det er knap ni år siden, der sidst var livstegn fra ham. Nu bekræfter Iran, at der kører en sag med ham som omdrejningspunkt. (Foto: Manuel Balce Ceneta)

Sagen om den amerikanske agent Robert Levinson har været omgærdet af mystik i mange år.

Hvorfor forsvandt han i Den Persiske Golf ud for Iran tilbage i 2007? Var han på en privat mission, eller var der tale om en hemmelig CIA-operation? Hvem holder ham som gidsel, hvis han overhovedet er i live?

For første gang er det muligt at svare på nogle af de mange spørgsmål, fordi Iran nu gennem FN bekræfter, at der i øjeblikket kører en sag mod Robert Levinson ved en domstol i hovedstaden Teheran.

Hvad han er anklaget for fremgår dog ikke.

Det seneste livstegn fra den nu 71-årige familiefar og agent kom helt tilbage i 2010, hvor der blev udsendt en video af ham. Her var han iført en orange fangedragt i samme stil som fangerne i det amerikanske terrorfængsel i Guantanamo.

- Hjælp mig med at komme hjem. Det fortjener jeg efter 33 års tjeneste for USA, sagde Robert Levinson på videoen, der ikke afslørede noget om hans gidseltagere, eller hvor han opholdt sig.

Hemmelig operation

Godt fire år efter gik familien til agenten ud og beskyldte det amerikanske forbundspoliti FBI og efterretningstjenesten CIA for intet at have gjort for at befri ham. Den daværende udenrigsminister John Kerry afviste beskyldningerne og forsikrede familien om, at USA stadig ledte efter ham.

Men den amerikanske regerings håb om at få hjælp af Iran, som naturligt var mistænkt for at holde ham fanget, knækkede hurtigt. Den iranske udenrigsminister afviste i et interview med amerikansk tv, at Iran vidste, hvor han var.

Robert Levinson forlod FBI som 50-årig og fik efterfølgende job som spion for CIA.

Amerikanske medier har berettet om, at Robert Levinson var ved at forhandle om en forlængelse af sin kontrakt med CIA, da han tog af sted til Iran i 2007.

I høringer i Kongressen efter hans forsvinden forsøgte CIA-chefer at få det til at fremstå, som om han slet ikke var på lønningslisten, men kun arbejdede som freelancer. Og at han ikke havde bemyndigelse til at rejse til Iran.

CIA har erkendt ansvar

Men senere er det blevet afsløret, at det var ansatte i CIA uden bemyndigelse til at iværksætte CIA-operationer uden for USA, der havde sendt Robert Levinson af sted på en endnu ukendt mission.

Robert Levinson forsvandt på øen Kish Island i Den Persiske Golf ud for Irans kyst i 2007.

Senere har CIA erkendt sit ansvar for hans forsvinden og udbetalte omkring 14 millioner kroner til hans hustru.

Bekræftelsen af, at Robert Levinson er i live, har vakt glæde i den nærmeste familie, men fortvivlelsen er stadig stærkt til stede.

- Hvad anklager de ham mon for, spørger en af Robert Levinsons døtre Sarah Moriarty til Washington Post.

Hun udtrykker håb for, at hendes far kan blive befriet, efter at familien sporer en større vilje hos Trump-regeringen end tidligere regeringer i forhold til at arbejde for en befrielse af Robert Levinson.

I mandags meddelte den amerikanske regering, at der udloves en dusør på 20 millioner dollar for informationer, der kan lede til Robert Levinsons befrielse. FBI har også alene garanteret fem millioner dollar for brugbare oplysninger i sagen.