Amerikansk dommer sætter foden ned over for Trumps indrejseforbud

Det sker blot få timer før, at indrejseforbuddet skulle være trådt i kraft.

USA's præsident, Donald Trumps, seneste indrejseforbud var målrettet statsborgere fra lande som Nordkorea, Chad, Syrien, Yemen, Somalia og Iran. (Foto: © SHAWN THEW, Scanpix)

Det var egentlig planen, at den amerikanske præsident, Donald Trumps, indrejseforbud skulle være trådt i kraft i morgen, onsdag den 18. oktober.

Men den amerikanske distriktsdommer Derrick Watson har tirsdag valgt at blokere for præsidentens omstridte indrejseforbud, som var målrettet statsborgere fra Nordkorea, Chad, Syrien, Yemen, Somalia, Iran, Libyen samt visse venezuelanske embedsmænd og deres familier.

Ifølge nyhedsbureauet AP sker det på opfordring fra myndighederne i delstaten Hawaii.

De mener nemlig, at indrejseforbuddet blot er en fortsættelse af præsidentens valgløfte om "at udelukke muslimer fra USA", og derfor havde de bedt domstolen om at forhindre, at forbuddet kunne træde i kraft.

Det har distriktsdommeren nu valgt at lytte til.

Lider af samme sygdomme

Ifølge Derrick Watson lider forbuddet "af de samme sygdomme som det foregående":

- Det mangler tilstrækkeligt grundlag for at sige, at indrejse for mere end 150 millioner statsborgere fra seks bestemte lande vil være skadeligt for USA's interesser, lyder begrundelsen ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Det er tredje gang, at Donald Trump forsøger at få indført begrænsninger på, hvem der kan rejse ind i USA.

Allerede i sin første uge som præsident underskrev han et dekret, der skulle forbyde indrejse for indbyggere fra syv lande i Mellemøsten og det nordlige Afrika. Men det blev efterfølgende afvist.

Den seneste version af forbuddet blev udvidet til også at gælde lande, hvor størstedelen af befolkningen ikke er muslimer.

Men det forbud holder ifølge distriktsdommeren ikke, og derfor er det nu blevet sat på pause.

Kampen er ikke slut for Trump

Det amerikanske justitsministerium har meddelt, at det meget hurtigt vil appellere afgørelsen fra Hawaii.

Og ifølge Anders Agner Pedersen, der er redaktør på netmediet Kongressen.com, viser den seneste udvikling med tydelighed, at spørgsmålet om indrejseforbuddet langt fra er slut.

- Der var ellers indikationer på, at Donald Trump havde ramt noget, der var juridisk holdbart med dette indrejseforbud. Men det er stadigvæk en brandvarm juridisk og politisk kartoffel, og præsidenten er fortsat ude på juridisk tynd is, siger han.

Anders Agner Pedersen ønsker ikke at spekulere i, hvorfor distriktsdommeren først vælger at sætte foden ned nu.

Men modstanden betyder ikke, at præsidenten opgiver sin kamp af den grund, vurderer redaktøren.

- For Trump er indrejseforbuddet et prestigeprojekt, og han har investeret meget politisk kapital i det. Derfor vil han blive ved med at slås for det. Og i hans perspektiv beviser det endnu engang, at systemet er imod ham, og at der derfor er brug for sådan en som ham i Det Hvide Hus, siger Anders Agner Pedersen og fortsætter:

- Derfor kan det være med til at styrke hans position i forhold til hans kernevælgere. At han er David, der tager kampen op imod Goliat.