Amerikansk farvel til TikTok: 'Kina truer USA's nationale sikkerhed'

Den kinesiske videodelings-app har indtil midten af november til at få løst de problemer, der står til at få den bandlyst fra amerikanske smartphones.

Den amerikanske præsident har varslet et amerikansk farvel til to populære, kinesiske apps, TikTok og WeChat. (Foto: DADO RUVIC © Scanpix)

48 timer. Så lang tid har de amerikanere, der gerne vil downloade eller opdatere deres TikTok til at få det gjort.

Fra på søndag bliver det nemlig forbudt for amerikanerne at downloade eller opdatere den populære videodelings-app. Og den 12. november bliver det helt forbudt at bruge og distribuere den.

Det samme gælder app’en WeChat, som er det mest populære sociale medie i Kina. Det oplyste den amerikanske regering tidligere i dag.

Ifølge en udtalelse fra Det Hvide Hus har man valgt at forbyde de to tjenester, fordi det kinesiske kommunistparti ”har udvist mulighederne og motiverne til at bruge disse apps til at true USA’s nationale sikkerhed, udenrigspolitik og økonomi”.

- På præsidentens anvisninger har vi taget betydelige skridt for at bekæmpe Kinas ondsindede indsamling af amerikanske borgeres personlige data, lyder det fra handelsminister i USA, Wilbur Ross.

Adminstrationen meddeler samtidig, at de er klar til at forbyde andre apps, hvis de bliver brugt til at omgå forbuddet mod TikTok og WeChat

Indsamler bredere end andre apps

TikTok, som har mange hundrede millioner af brugere i USA og resten af verden, mange af dem børn og helt unge, har i den senere tid fået skarp kritik for at indsamle data om brugerne på et niveau, der ifølge kritikerne er helt unødvendigt for et socialt medie.

Også herhjemme har myndighederne haft TikTok i søgelyset på grund af virksomhedens håndtering af brugernes data. I juli åbnede Datatilsynet en sag mod TikTok for at afklare, om tjenesten lever op til reglerne om datasikkerhed.

- TikTok indsamler blandt andet data fra andre apps, data om din telefon og kontaktinfo. Det gør mange andre apps også, men TikTok indsamler mere bredt, også bredere end andre apps, fortæller formand for foreningen Rådet for Digital Sikkerhed, Henning Mortensen.

Parallel til europæisk kritik

Ifølge Henning Mortensen ønsker den amerikanske regering ikke, at kineserne skal kunne samle så meget data, at de kan lave såkaldt profilering af amerikanske borgere.

- Den amerikanske kritik er parallel til den kritik, som man i EU tidligere har rettet mod amerikanske virksomheder for at indsamle data om europæiske borgere, fortæller han.

Det gælder ikke mindst i den mest markante og kendte sag om digital profilering, nemlig sagen om Cambridge Analytica.

Virksomheden indsamlede data om 50 millioner Facebook-brugere, alt sammen for at kunne lave profilering - eller med andre ord; psykologisk baseret markedsføring.

De data, Cambridge Analytica brugte til målrette annoncer, var blandt andet Facebooks venneliste, tidslinjen og alt det, brugerne havde syntes godt om.

TikTok: Skuffende

Hos ByteDance, TikToks kinesiske moderselskab, afviser man, at brugernes data bliver opbevaret på servere i Kina. Virksomheden oplyser ifølge BBC, at samtlige data befinder sig i USA og Singapore. Tencent, som ejer WeChat, oplyser, at deres brugeres beskeder er private og altså ikke bliver udleveret til den kinesiske regering.

Hos TikTok er man skuffede over den amerikanske beslutning. Ifølge virksomheden har man allerede taget adskillige skridt for at øge gennemsigtigheden om den digitale dataindsamling.

- Vi vil fortsat udfordre denne uretfærdige beslutning, som er blevet ført ud i livet uden retfærdig rettergang, og som truer med at fratage det amerikanske folk og små virksomheder overalt i USA en vigtig platform for både deres stemmer og deres indtægtskilder, lyder det ifølge BBC i en udtalelse fra TikTok.

Det er ikke kun håndteringen af data, der har fået den kinesiske app i modvind på det seneste.

For få uger siden fik TikTok skarp kritik for ikke at moderere indholdet på app’en, efter en 33-årig mand lavede en livesending af sit eget selvmord.

Videoen florerede efterfølgende flittigt på TikTok, hvor mange af app’ens helt unge brugere så den. Videoen har siden bredt sig til Facebook og Instagram.

Den amerikanske præsident ses her i en TikTok video i Shanghai i starten af august. (Foto: ALEX PLAVEVSKI © Scanpix)

Kan blive reddet den 12. november

For de amerikanske fans af TikTok er der dog håb endnu.

Videoappen står nemlig til at kunne forblive på det amerikanske marked - hvis altså præsidenten ønsker det.

Trump-administrationen er nemlig lige nu i gang med at overveje et forslag fra ByteDance, TikToks moderselskab, og den amerikanske it-gigant Oracle, som for få dage indgik et samarbejde med den kinesiske virksomhed. Samarbejdet mellem de to kommer, efter at præsident Trump i august truede med at forbyde TikTok i USA, hvis ikke virksomheden blev solgt inden midten af september.

Forslaget, der skal løse de sikkerhedsudfordringer, som bekymrer administrationen, har deadline den 12. november.

Hvad med din egen digitale sikkerhed?

  • Her er et par råd fra Rådet for Digital Sikkerheds til, hvordan du sikrer dine data, når du bruger apps på telefonen.

  • Ryd op!

  • Tjek med jævne mellemrum hvilke apps, der har adgang til hvilke data, og slip for ubehagelige overraskelser. Apps spørger kun én gang ved installation, og derfor har din smartphone en funktion til at ændre indstillinger for apps efterfølgende, hvis noget skulle være 'sluppet igennem'.

  • Afinstallér apps, du måske har glemt er installeret og aldrig brugt – de fortsætter typisk med at indsamle dine adfærdsdata og kan i længden udgøre et sikkerhedshul.

  • Giver det mening?

  • Vær kritisk når en app beder om adgang til funktioner og indhold i din telefon: Giver det mening, at din vejrapp skal have adgang til GPS? Ja, sandsynligvis. Men skal den også have adgang til dine SMS'er, mikrofon eller kontakter?

  • Du kan læse flere gode råd fra Rådet for Digital Sikkerhed her.

Facebook
Twitter