Amerikansk forbrugervagthund undersøger Facebook i sag om datalæk

Undersøgelse er sat i gang efter anklager om, at 50 millioner Facebook profiler er blevet hacket.

Facebook skal undersøges af amerikanske myndigheder efter sag om påstået stort datalæk. (Foto: © Emmanuel Dunand, Scanpix)

Den amerikanske forbrugerstyrelse undersøger nu, om den sociale mediegigant Facebook inc. har overtrådt reglerne for beskyttelse af personlig data.

Det skriver amerikanske Bloomberg News.

Ifølge en aftale fra 2011 skal Facebook afkræve samtykke fra deres brugere for at ændre visse sikkerhedsindstillinger, og det er den aftale, firmaet nu undersøges for at have overtrådt.

Undersøgelsen er igangsat efter anklagerne om, at research-firmaet Cambridge Analytica angiveligt på ulovlig vis har fået adgang til data fra 50 millioner Facebook-profiler.

Data, der ifølge whistlebloweren Christopher Wylie, havde til formål at påvirke udfaldet af det amerikanske præsidentvalg i 2016.

Kan straffes med store bøder

Sagen har sat fokus på Facebooks privatindstillinger og eksterne firmaers brug og videresalg af personlige oplysninger.

Hvis den amerikanske forbrugerstyrelse når frem til, at Facebook har overtrådt reglerne, kan det pålægge firmaet at betale tusindvis af dollar i bøder.

I den amerikanske kongres har flere politikere også afkrævet forklaring fra Facebooks direktør, Mark Zuckerberg.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters og Bloomberg vil Facebook inc. onsdag orientere politikere i Repræsentanternes Hus om firmaets brug af privat data fra dets mange millioner brugere. Detaljerne om hvordan det vil foregår er endnu uklart, ligesom det er usikkert, hvem der vil repræsentere Facebook.

Den demokratiske senator fra Virginia, Mark Warner, siger til ABC News, at det er på tide, at hele forklaringen om, hvordan den sociale medie-platform også har kunnet blive misbrugt af russerne i forbindelse med præsidentvalget i 2016.

- Mark Zuckerberg og andre topchefer at stå frem og fortælle ikke bare dele af historien, men hele historien om deres involvering, lyder det fra Mark Warner, som sidder i efterretningskomitéen i det amerikanske senat.

Tvivl om Facebooks databeskyttelse

Også i Storbritannien har sagen om Cambridge Analytica og den påståede ulovlige dataindsamling fået både politikere og myndighederne til at reagere og kræve grundige undersøgelser.

Formanden for det britiske datatilsyn, Elizabeth Denham, har søgt om en retskendelse for at kunne ransage Cambridge Analyticas kontor i London.

- Vi undersøger nu, om Facebook har sikret og beskyttet privat data på deres platform i tilstrækkelig grad, og om de informerede og handlede effektivt nok, da de fandt ud af, at den data var mistet, siger hun til BBC Radio, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Cambridge Analytica har indtil videre afvist at skulle have foretaget dataindsamling fra Facebook på ulovlig vis.

Sagen kort

  • Søndag kunne aviserne The Observer og The New York Times fortælle, at Cambridge Analytica høstede brugerdata fra 50 millioner Facebook-konti, uden at folk var vidende om det.

  • Dataen blev opsnappet via en app fra firmaet Global Science Research, der både indsamlede viden om brugerne og deres venner. Men ifølge Facebooks regler må en virksomhed ikke videresælge den viden til en anden virksomhed, hvilket Global Science Research er anklaget for at have gjort.

  • Cambridge Analytica blev ifølge aviserne støttet af den amerikanske rigmand Robert Mercer, der er en af Donald Trumps største støtter, og det blev ledet af Steve Bannon, som indtil i sommer var en af Donald Trumps nærmeste rådgivere.

  • Topanklageren i delstaten Massachusetts, Maura Healey, har indledt en efterforskning, og Facebook har suspenderet Cambridge Analytica's konto.

  • Fra EU-niveau har man også krævet en undersøgelse af sagen.