Amerikansk hær hjælper indianeres kamp mod olieledning

Oliefirma har fået midlertidigt nej til at anlægge omstridt olieledning gennem indianerreservat i North Dakota.

Oliefirmaet Energy Transfer Partners må finde en anden rute end gennem indianerstammen Standing Rock Sioux hellige land i delstaten North Dakota i USA.

Det var beskeden fra den amerikanske hærs De amerikanske ingeniørtropper, U.S. Army Corps of Engineers (USACE), i går.

Man har nu nægtet den nødvendige godkendelse, som oliefirmaet skal bruge for at afslutte arbejdet med den næsten 2.000 kilometer lange olieledning, Dakota Access Pipeline, der oprindeligt var planlagt til at skulle blive krydse Missouri-floden ved Lake Oahe

- Vi støtter helhjertet afgørelsen fra administrationen og roser med den største taknemmelighed det mod, som præsident Obama, ingeniørregiment, justitsministeriet og indenrigsministeriet udviste ved at tage de skridt, der skulle til, for at rette historiens gang og gøre det rigtige, skriver leder af Sioux-stammen, Dave Archambault II, i en pressemeddelelse.

Indianerstammen Standing Rock Sioux samt tusindvis af miljøforkæmpere har nemlig gennem de seneste otte måneder protesteret over olieledningen, da de mener, at milliardbyggeriet vil true miljøet og indianernes hellige steder i North Dakota.

Indianer ved i Rock Sioux-reservatet fejrer beslutningen om at nægte den videre udbygning af Dakota Access Pipeline-olieledningen. (Foto: © scott olson, Scanpix)

Kun et midlertidigt bump på vejen

Selvom USACE for nu har standset Energy Transfer Partners' videre arbejde med olieledningen, kan afvisningen fra USACE risikere kun at blive et bump på vejen for oliefirmaet.

Flere amerikanske analytikere har været ude og sige, at oliefirmaet formentlig vil modtage en godkendelse til at afslutte projektet, når den kommende præsident Donald Trump sætter sig i præsidentstolen.

Donald Trump har tidligere været ude og støtte projektet. Samtidig har han økonomiske interesser i, at projektet bliver ført ud i livet, da han har aktier i Energy Transfer Partners. Dog nægter han, at hans politiske holdning er relateret til nogen økonomisk interesse, skriver BBC.

Samtidig har North Dakotas guvernør, Jack Dalrymple, offentligt været ude og sige, at han mener, USACE beslutningen er en 'alvorlig fejltagelse'. Dermed møder USACEs beslutningen altså stor politisk modstand.

Trods den usikre fremtid fejrer Sioux-stammen beslutningen fra USACE og håber, at både Energy Transfer Partners, guvernør Jack Dalrymple samt den kommende præsident, Donald Trump, vil respektere beslutningen.

- Vi er ikke imod energiuafhængighed, økonomisk udvikling eller nationale sikkerhedshensyn, men vi må sikre, at disse beslutninger træffes med et hensyn overfor vores indfødte befolkning, skriver stammelederen Dave Archambault II.

Kort om sagen

  • Den omstridte olieledning, Dakota Access Pipeline, skal forbinde produktionsområdet Bakken, der ligger i North Dakota med allerede eksisterende rørledninger i Illinois. Det er meningen, at olieledningen skal erstatte transport med lastbiler og tog.

  • Planen er at føre rørledningen under Missouri-floden ved Lake Oahe, men stammen Standing Rock Sioux mener ikke, at at de er blevet tilstrækkeligt konsulteret. De mener, at olieledningen vil ødelægge deres hellige land og er - sammen med en række miljøaktivister - bange for, at olieudslip vil forurene vandforsyningen.