Amerikansk handelsminister har fundet et ledigt standpunkt: Coronavirus er godt for USA

Coronavirusset kommer til at betyde, at jobs vender tilbage til USA, vurderer Willbur Ross.

USA's handelsminister Willbur Ross under World Economic Forum i Davos. (Foto: Denis Balibouse © Scanpix)

Antallet af døde som følge af coronavirusset er nu på 213. Og 9.816 menesker er blevet smittet, af dem er næsten 100 tilfælde udenfor Kina.

FN's verdenssundhedsorganisation WHO har erklæret coronavirusset - eller 2019-nCoV, som det faktisk hedder - for en international sundhedskrise.

Men der er intet, der er så skidt, at det ikke er godt for noget, hvis man skal tro USA's handelsminister Willbur Ross. I en gennemstilling på tv-kanalen FOX Business siger han, at de mange tilfælde af coronavirus i Kina vil komme det "nordamerikanske jobmarked tilgode".

Direkte adspurgt, om hvorvidt coronaudbrudet udgør en risiko for amerikansk økonomi, siger han:

- Jeg har ikke lyst til at tale om sejrsrunde, når det handler om en meget uheldig og ondartet sygdom, siger han og fortsætter:

- Faktum er, at dette giver virksomheder endnu en ting at overveje, når de gennemgår deres deres forsyningskæde. Så jeg tror, det vil hjælpe med at fremskynde en tilbagevenden af job til Nordamerika (fra Kina, red.), siger Willbur Ross videre.

Det, Ross mener, er...

Kinas ambassadør til FN, Zhang Jun, har efterfølgende fortalt nyhedsbureauet AP, at international solidaritet er vigtig for at komme virusset til livs.

- Vi er stadig på et meget kritisk stadium i bekæmpelsen af coronavirus. International solidaritet er ekstremt vigtig. Og til dette formål bør alle lande opføre sig på en passende og ansvarlig måde, siger Zhang Jun.

Det amerikanske handelsministerium har da også været ude for at forklare, hvad Willbur Ross mente, men ikke sagde:

- Som minister Ross gjorde klart, er det første skridt at bringe virusset under kontrol og hjælpe ofrene, lyder det i en erklæring fra ministeriet, der fortsætter:

- Det er også vigtigt at overveje konsekvenserne af at drive forretning med et land, der har en lang historie med at dække reelle risici for sine egne mennesker og resten af verden.

Den store alarmknap

Et ekspertpanel i WHO erklærede torsdag aften, at det dødelige og smitsomme coronavirus udgør en international sundhedskrise, en såkaldt PHEIC.

Blødprøve fra person, der er testet postiv for coronavirus. (Foto: DADO RUVIC © Scanpix)

Et relativt nyt redskab, som blev indført efter udbruddet af lungesygdommen SARS i 2002. Det er blot sjette gang, at WHO bruger sin store alarmknap:

  • 2009: H1N1 (svineinfluenza).

  • 2014: Ebola (Vestafrika)

  • 2014: Polio

  • 2015: Zika

  • 2018: Ebola (Den Demokratiske Republik Congo)

  • 2020: Coronavirus (2019-nCoV)

Flere vestlige lande er begyndt at flyve borgere ud af Wuhan i Kina efter et udbrud af coronavirus. Fire danskere er blandt andet på vej hjem fra Hubei-regionen, hvor Wuhan ligger.

Dertil har flere luftfartsselskaber - herunder SAS - stoppet alle rejser til Kina på grund af virusudbruddet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk