Amerikansk journalist-koryfæ: Republikanerne vil blive erstattet af noget 'nyt'

Krisen hos Republikanerne er så dyb, at sårene ikke kan heles, mener politisk seniorjournalist.

Bob Schieffer har været debatmoderator under flere tidligere præsidentdebatter. Billedet her er fra 2012, hvor Barack Obama og Mitt Romney konkurrerede om Det Ovale Værelse. (Foto: pool © Scanpix)

Amerikanske medier har ikke været sene til at blæse nattens primærvalg op til et afgørende øjeblik i moderne politisk historie.

I nat skal kandidaterne til præsidentposten igen kæmpe om en masse delegerede, der til de to partiers, Demokraterne og Republikanerne, konventer i juni skal udpege en præsidentkandidat.

Og hvordan nattens afgørende primærvalg falder ud i Floria, Ohio, Illinois, Missouri og North Carolina er fuldstændigt afgørende for det Republikanske Partis fremtid.

Republikanerne er fanget i en dyb krise, fordi milliardæren Donald Trump rider på en sand vælgerbølge, mens han fordømmes af stort set alle republikanske politikere.

Ifølge den journalistiske koryfæ Bob Schieffer, der siden 1982 har været politisk journalist og i 25 år var vært for det politiske tv-program "Face the Nation", er den republikanske krise så dyb, at den er næsten uløselig.

- Hvis Trump vinder nomineringen før konventet, og det ser han ud til at gøre, vil det være en bombe under Republikanerne. Bliver det til gengæld et åbent konvent, bliver det en blodig kamp, som kan dele partiet i to partier, siger den nyligt pensionerede journalist til CBS News.

Ikke mindst valgene i delstaterne Ohio og Florida er essentielle. Guvernøren i Ohio, John Kasich, er stadig med i opløbet til præsidentnomineringen, ligesom Florida-senator Marco Rubio er det.

I begge stater tager vinderen alle delegerede. Særligt i Florida ser Marco Rubio i alle målinger ud til at blive slået stort af Donald Trump, hvilket kan blive afgørende for hans flertal til konventet i juni.

- I hvert tilfælde vil det republikanske parti, som vi plejede at kende det, blive erstattet af noget nyt. Præcis hvad er usikkert, og det er det skræmmende ved det hele. Fordi den ene ting, der aldrig tegner lovende i politik eller økonomi eller nationale sikkerhedsspørgsmål, er netop det - usikkerhed, siger Bob Schieffer.