Amerikansk mand fik at vide, at han skulle dø gennem en skærmrobot

"Du kommer nok ikke hjem igen," fortalte en læge den 79-årige patient gennem en skærm.

Sådan ser skærmrobotten ud. Det er ikke lægen på billedet, der er tale om i den pågældende sag (Foto: InTouch Health).

Familien Quintana fra Californien er forargede over den hospitalsbehandling, 79-årige Ernest Quintana fik op til sin død.

Mens han var indlagt på Kaiser Permanente Medical Center i byen Fremont med lungesvigt, fik han nemlig besked om sin forestående død gennem en skærmrobot.

Det skriver lokalmediet KTVU, som også bringer en videoptagelse af hændelsen.

Ernest Quintana var alene med sit barnebarn, da en skærmrobot trillede ind på stuen i selskab med en sygeplejerske.

Skærmrobotten i sin fulde højde. Det er ikke lægen fra den pågældende sag, som er på billedet. (Foto: InTouch Health).

Robotten, der var tale om, er lige så høj som et menneske. Øverst er den udstyret med en skærm og et lille kamera, så læger og patienter kan videosamtale.

Da Annalisia Wilharm, som er Ernest Quintanas barnebarn, så skærmrobotten, regnede hun med, at lægen blot skulle tjekke, hvordan hendes bedstefar havde det eller stille et spørgsmål, siden han ikke kom ind på stuen fysisk.

Men lægen på skærmen overbragte en chokerende nyhed.

Han sagde, at "vi har fået dine testresultater, og der er ikke noget lunge tilbage. Der er ikke noget at arbejde med", fortæller hun til The Guardian.

Lægen sagde også, at "du kommer nok ikke hjem igen", tilføjer hun.

Hospital: Et supplement

Både Ernest Quintana og hans familie vidste godt, at hans sygdom var alvorlig, men det var lægen på skærmen, der overbragte nyheden om, at han kun havde få dage tilbage at leve i.

I en pressemeddelelse skriver hospitalets ledelse, at de er kede af ikke at kunne leve op til familiens forventninger og at skærmrobotterne er tænkt som et supplement til stuegang med læger, der er fysisk til stede.

- Især når det kommer til at kommunikere svære beskeder, gør vi det med stor omsorg og på personlig vis, siger Michelle Gaskill-Hames, som er vicedirektør på hospitalet i pressemeddelelsen.

Men familien har svært ved at acceptere den forklaring.

- Ingen skulle have sådan en nyhed på den måde. Det skulle have været et menneske, der kom ind, siger Annalisia Wilharm til KTVU.

Ernest Quintana døde to dage senere.

Findes også i Danmark

Det er ikke kun i Californien, at robotter hjælper lægerne i deres daglige arbejde.

På Vejle Sygehus har man eksempelvis et helt korps af robotter, der hjælper med både operationer og analyse af blodprøver.

Det er heller ikke helt uvant for danskerne at møde deres læge gennem en skærm. I februar introducerede Region Hovedstaden videovisitationer af børn.

Det betyder, at forældre til syge børn kan komme i videokontakt med en læge eller en sygeplejerske, fremfor at tage deres febersyge børn med til lægen eller på sygehuset.

De digitale konsultationer bruges dog kun ved ikke-alvorlige sygdomme.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter