Amerikansk meteorologisk institut: Vi har ikke prøvet noget lignende før

Op til 127 centimeter regn kan falde over Texas i de kommende dage. Delstaten har aldrig registreret så meget vand før.

Frivillige sejler ud for at redde de mennesker, der ikke kan komme ud af deres huse eller biler. (Foto: scott olson © Scanpix)

Lukkede lufthavne og 250 afspærrede veje. Mennesker, der ikke kan komme ud af deres biler eller væk fra deres huse, fordi oversvømmelser breder sig udenfor. Veje, der står under en halv meter vand.

Det er situationen flere steder i Texas, efter at den tropiske orkan Harly har hærget delstaten her i weekenden.

Orkanen er nu nedgraderet til en tropisk storm – men regnen bliver bare ved med at falde. USA's meteorologiske institut, National Weather Service melder, at der kan falde op mod 127 centimeter regn visse steder i Texas i de kommende dage.

Det svarer ifølge DMI næsten til den mængde regn, der falder over Danmark på to år - og sker det, vil det i givet fald være den største mængde regn, delstaten nogensinde har registreret.

- Bredden og intensiteten af denne nedbør er mere, end vi tidligere har oplevet. Katastrofale oversvømmelser er på vej og ventes at fortsætte i flere dage, lyder den ildevarslende meddelelse fra National Weather Service.

https://twitter.com/NWSWPC/status/901872776700731393

Også ifølge Texas' guvernør, Greg Abbott, er der risiko for, at der kan falde yderligere en meter regn, inden stormen ventes at aftage midt i den kommende uge.

Værst vil det gå ud over millionbyen Houston og området lige vest for storbyen, varsler National Weather Service.

- Vi er på helt ukendt grund med denne storm, siger meteorolog Patrick Burke ifølge Ritzau.

Myndighederne har indsat 600 både i redningsarbejdet.

Ingen gentagelse af Katrina

Indtil videre er der målt omkring 64 centimeter regn i Houston siden torsdag aften, og søndag regner det stadig. Houston befinder sig simpelthen i en vejrmæssig undtagelsestilstand, siger DR’s USA-korrespondent Steffen Kretz, som befinder sig i millionbyen.

- Aldrig tidligere har man oplevet en orkan, der har kastet så meget vand af sig og muligvis vil blive ved med det i de næste to døgn. I dag faldt der op mod en halv meter vand i løbet af få timer. Gader er oversvømmede, og kloakdæksler er skudt op på grund af pres nedefra. Det betyder, at mange mennesker er blevet overrasket i deres bil eller i deres hjem, fordi de simpelthen lige pludselig har befundet sig på et sted, som de ikke kunne komme væk fra, siger han.

Det er slet ikke første gang, at en orkan har været forbi de amerikanske sydstater. I 2005 endte det i en katastrofe, da orkanen Katrina var i byen New Orleans i nabostaten Louisiana.

En mand kæmper sig igennem vandmasserne i Houston, Texas. (Foto: scott olson © Scanpix)

Over 75 procent af byen stod under vand, da digerne brød sammen under massive mængder vand, og tusindvis af indbyggere mistede deres hjem og ejendele. Op imod 2000 mennesker mistede livet dengang, selv om man vidste, at orkanen var på vej mod millionbyen. USA’s daværende præsident, George Bush, påtog sig senere ansvaret for regeringens langsomme indsats i forbindelse med katastrofen.

Og det forsøger myndighederne i Texas at undgå sker igen.

- Det, man lærte af Katrina er, at man som myndighed skal informere massivt og blive ved med at gøre det. Konstant bliver der meldt nyt ud om risiko for oversvømmelser. Myndighederne bliver ved med at oplyse, at dette er en situation, de aldrig har oplevet før, og dermed kan de heller ikke oplyse, hvad konsekvenserne af de enorme regnmængder bliver, siger Steffen Kretz, der selv måtte en tur i et beskyttelsesrum tidligere på dagen, fordi der blev alarmeret om en mulig tornado i det område i Houston, som han befinder sig i.

Stormen Harvey hænger stadig over Texas, men bevæger sig kun langsomt hen over landjorden.