Amerikansk militær erkender luftangreb på syriske styrker

Ifølge Pentagon var angrebet, der har kostet mindst 60 syriske soldater livet, rettet mod Islamisk Stat. 

Det seneste angreb i Deir al-Zor i det østlige Syrien kan lægge et pres på den våbenhvile, Rusland og USA indgik tidligere på ugen. (Foto: © STRINGER, Scanpix)

Det amerikanske militær har taget ansvaret for det luftangreb, der har kostet mindst 60 syriske soldater livet.

Ifølge en udtalelse, som Pentagon har sendt ud, var målet dog Islamisk Stat, som har haft omringet militærbasen i Deir al-Zor i det østlige Syrien.

Angrebet blev udført af to F16-fly og to A10, som lørdag fløj fra Irak ind i syrisk luftrum uden autorisation fra Assad-regeringen, og angrebet muliggjorde ifølge syrisk militær yderligere angreb fra Islamisk Stat.

- Angrebet blev stoppet omgående, da koalitionen af russiske embedsmænd blev informeret om, at det mandskab og køretøjer, der var målet, kunne være en del af de syriske regeringsstyrker, lyder det i meddelelsen.

- Situationen i Syrien er kompleks med mange forskellige militære styrker fordelt på begrænsede områder, men koalitionen vil ikke med fuldt overlæg gå efter at ramme syriske regeringsstyrker. Angrebet og situationen, der har ledt op til det, vil blive evalueret for at se, hvilke erfaringer der kan drages fra det.

Luftangrebet fandt sted i et område, hvor den USA-ledede koalition før har bombet, og ifølge Pentagon var Rusland informeret om angrebet, inden det fandt sted.

Fra det russiske forsvarsministerium lød der umiddelbart efter angrebet hård kritik af netop USA for ikke at have fulgt den nyligt indgåede fredsaftale.

- Hvis luftangrebet var et resultat af fejlberegninger, så er det en direkte konsekvens af USA's modvilje til at koordinere angrebene på syrisk grund med Rusland, meddeler det russiske forsvarsministerium ifølge Reuters.

Den amerikansk-ledede koalition, som også Danmark deltager i, har siden 2014 udført luftangreb mod Islamisk Stat i Syrien.