Amerikansk milliardær lover FN millionbeløb til klimakamp

Tidligere New York-borgmester Michael Bloomberg donerer pengene, fordi USA trækker sig ud af klimaaftale.

Den tidligere borgmester Michael Bloomberg blev i 2014 udpeget som FN's særlige udsending for byer og klimaforandringer. (Foto: Carlos Jasso © Scanpix)

Den amerikanske milliardær Michael Bloombergs velgørenhedsfond har tilbudt FN op til 15 millioner dollar - næsten 100 millioner kroner - til bekæmpelse af klimaproblemer.

Tilbuddet er en reaktion på, at USA's præsident, Donald Trump, har meddelt, at han trækker USA ud af klimaaftalen fra Paris.

Pengene skal anvendes under FN's sekretariat for klimaforandringer - blandt andet som støtte til lande, der i Paris-klimaaftalen blev forpligtet til at gennemføre en række konkrete foranstaltninger.

- Amerikanerne bevæger sig ikke væk fra Paris-klimaaftalen. Tværtimod, vi bevæger os mod den, udtaler Michael Bloomberg i en pressemeddelelse, hvoraf det også fremgår, at pengene er givet i partnerskab med andre.

Den 75-årige Michael Bloomberg er ifølge magasinet Forbes den ottenderigeste person i verden.

Delstater danner alliance

Han var borgmester i New York fra 2002 til 2013 og blev i 2014 udnævnt som FN's særlige udsending for byer og klimaforandringer.

Michael Bloomberg oplyser, at borgmestre, guvernører og erhvervsledere fra "vil skrive under på en erklæring om, at vi vil føje FN og sammen nå den fastsatte reduktion af CO2-udledning, som blev fastsat i Paris 2015".

En række delstater har dannet en alliance, hvor de vil stå sammen om at leve op til Paris-klimaaftalen inden for deres delsstatsgrænser.

Alliancen er dannet af tre delstaters guvernører, Jay Inslee i Washington, Andrew Cuomo i New York og Jerry Brown i Californien.

Befolkningen i de tre delstater, hvor Demokraterne har magten, udgør over 20 procent af USA's samlede befolkning. En række andre delstater er også enedes om at opretholde deres støtte til klimaaftalen.

/ritzau/AFP