Amerikansk radiovært skal betale millionerstatning for løgne om skoleskyderi

Alex Jones har i årevis påstået, at massakren på skolen Sandy Hook var et fupnummer.

Alex Jones taler med journalister foran retten i Austin, Texas. (Foto: pool © Ritzau Scanpix)

Den amerikanske radiovært og konspirationsteoretiker Alex Jones skal betale omkring 30 millioner kroner til forældrene til et barn, der blev dræbt i et skoleskyderi.

Alex Jones skal betale erstatning, fordi han er kommet med falske påstande om, at skoleskyderiet var et fupnummer. Det afgjorde et nævningeting i Texas torsdag.

Nævningene skal nu tage stilling til forældrenes krav om op til 75 millioner dollar i yderligere erstatning for at have spredt misinformation om skoleskyderiet, der fandt sted på Sandy Hook Elementary School i den amerikanske stat Connecticut 14. december 2012.

20 børn og 6 ansatte døde i massakren.

Forældre i sorg efter skoleskyderiet på Sandy Hook Elementary School i 2012. (Foto: Adrees Latif © Ritzau Scanpix)

Forældre fik dødstrusler

Det er Neil Heslin og Scarlett Lewis, der er forældre til seksårige Jesse Lewis, der blev dræbt i skoleskyderiet, som er blevet tilkendt erstatningen.

De har fortalt i retten, at Alex Jones' følgere har chikaneret dem og sendt dødstrusler i årevis, fordi følgerne troede på den falske påstand om, at forældrene løj om deres søns død.

Kyle Farrar, der er forældrenes advokat, bad under sine afsluttende bemærkninger nævningene om at stoppe det, som han kalder et mareridt, og om at stille Alex Jones til ansvar for at have tjent penge på Jesse Lewis' død.

Jones' advokat, Federico Reynal, anerkendte under sine afsluttende bemærkninger, at Jones og hans medie Infowars havde optrådt "uansvarligt", men at Jones ikke var ansvarlig for chikanen.

Alex Jones har tidligere påstået, at de etablerede medier og tilhængere af våbenkontrol havde fabrikeret tragedien på Sandy Hook, og at skyderiet var iscenesat med skuespillere.

Han har senere anerkendt, at massakren fandt sted. Under retssagen har han også sagt, at det var "skørt" af ham gentagne gange at påstå, at skyderiet var et fupnummer.

Sagen mod Alex Jones kan uventet få betydning for undersøgelser af stormen på Kongressen 6. januar 2021. (Foto: Shannon Stapleton © Ritzau Scanpix)

Sms'er delt ved en fejl

Onsdag skete en overraskende udvikling i sagen. Forældrenes advokat kunne afsløre, at Jones' advokat ved en fejl havde sendt dem Jones sms-beskeder fra hele to år, og at advokaten ikke havde nået at bede om at få dem tilbage i tide.

Sagens dommer, Maya Guerra Gamble, afviste Jones' advokaters forespørgsel om at lade sagen gå om. De mente, at forældrenes advokater burde have slettet det materiale, de fik tilsendt ved en fejl.

Forældrene må nu bruge det materiale, som de ønsker.

Alex Jones' sms-beskeder kan være af interesse for de myndigheder og politiske udvalg, som undersøger stormen på Kongressen i USA 6. januar 2021. Radioværten har tidligere været i søgelyset for at have arrangeret en demonstration, der fandt sted lige før, at tilhængere af præsident Donald Trump brød ind i Kongressen.

/ritzau/Reuters