Amerikansk rapport: Saudi-kronprins godkendte drab på journalist Jamal Khashoggi

USA slår ind på en ny kurs overfor den nære allierede Saudi-Arabien, siger USA-korrespondent.

En tidligere efterforskning har allerede sidste år peget på, at Saudi-Arabiens kronprins, Mohammed bin Salman, og andre højtstående personer stod bag drabet på journalisten Jamal Khashoggi. (Foto: © ANDY RAIN / POOL, Scanpix)

En amerikansk efterretningsrapport om drabet på den saudiarabiske journalist Jamal Khashoggi er her til aften dansk tid blevet offentliggjort.

Og USA's vurdering er klar:

Ansvaret for drabet på Khashoggi falder tilbage på Saudi-Arabiens kronprins, Mohammed bin Salman. For han godkendte drabet - og beordrede det sandsynligvis også, står der i rapporten.

Jamal Khashoggi var en kendt systemkritiker, og han blev dræbt på det saudiarabiske konsulat i Istanbul i oktober 2018.

Siden har mange og meget peget på den saudiske kronprins som bagmanden, der bærer ansvaret for drabet. Det gælder blandt andet en FN-efterforskning.

Det har kronprinsen afvist - og sagen har siden hængt som en sort skygge over ham.

Mohammed bin Salman har tidligere taget ansvaret for drabet, men nægter altså direkte at have beordret det.

Michael S. Lund - DR's korrespondent i Mellemøsten - skriver sådan her om rapporten på Twitter:

USA har identiteterne på 21 mennesker, som man mener har deltaget i aktionen. Det fremgår også, at man ikke kan konkludere, at de alle på forhånd vidste, at aktionen ville ende med at koste Khashoggi livet.

Rapport har været hemmeligholdt i flere år

Rapporten er blevet offentliggjort af præsident Joe Bidens administration. Den har været hemmeligholdt i mere end to år.

Og den beslutning er et tegn på en klar forandring i Det Hvide Hus, siger Steffen Kretz, DR's USA-korrespondent.

- USA slår ind på en ny kurs overfor den nære allierede Saudi-Arabien med offentliggørelsen af efterretningsrapporten. Biden forsøger at isolere kronprins Mohammed bin Salman, og modsat forgængeren vil hans administration ikke se igennem fingre med kronprinsens rolle i drabet på journalisten.

Saudi-Arabien er stadig én af USA's nærmeste allierede i Mellemøsten.

Men Biden lovede under valgkampen at holde landet ansvarlig for overtrædelser af menneskerettighederne. Og det løfte følger han op på nu, siger Steffen Kretz.

- Biden standsede som noget af det første den amerikanske militærstøtte til Saudi-Arabiens krig i nabolandet Yemen. I denne uge talte Biden i telefon med Saudi-Arabiens 84-årige kong Salman og gik dermed udenom landets egentlige magthaver, kronprinsen. Begge ting er tegn på en ny amerikansk kurs overfor sauderne.

I 2019 afviste den tidligere præsident Trump at lade det amerikanske forbundspoliti, FBI, undersøge drabet. Det gjorde han med den begrundelse, at han allerede: "synes, at det er blevet undersøgt heftigt."

Jamal Khashoggi var blandt andet skribent for det amerikanske medie The Washington Post. (Foto: © Mohammed al-Shaikh, Scanpix)

Hvem var Jamal Khashoggi?

Khashoggi blev født i Saudi-Arabien i 1958, hvor han også voksede op.

Han arbejdede som skribent og redaktør på en række arabiske medier - og han skrev også klummer om styret i Saudi-Arabien i blandt andet det amerikanske medie The Washington Post.

Khashoggi slog for alvor sit navn fast i Mellemøsten, da han i 1980'erne lavede en række interviews med Osama bin Laden - grundlæggeren af terrornetværket al-Qaeda - for det saudiarabiske medie Al-Hayat.

I 00'erne blev Jamal Khashoggi fyret som chefredaktør for det statskontrollerede medie.

Det skete ifølge Bloomberg, fordi han blandt andet fik journalisterne til at kritisere måden, religiøse værdier bliver håndhævet på i Saudi-Arabien.

I 2017 flyttede han fra Saudi-Arabien til USA af frygt for at blive fængslet for sin kritik af kongedømmet.

I The Washington Post skrev han sådan her om beslutningen:

- Jeg har forladt mit hjem, min familie og mit job, og jeg hæver stemmen. Hvis jeg ikke gør det, ville jeg forråde dem, som er havnet i fængsel. Jeg kan tale, mens andre ikke kan. Jeg vil have, at I skal vide, at Saudi-Arabien ikke altid har været, som det er nu. Vi saudiarabere fortjener bedre.

Khashoggi havde flere kontakter i inderkredsen af den saudiarabiske kongefamilie.

Og han udgav blandt andet en klumme i Washington Post med denne overskrift:

'Saudi-Arabien har ikke altid været så undertrykkende. Nu er det uudholdeligt'.

Kronprinsen i Saudi-Arabien har fungeret som de facto leder siden juni 2017, og selvom han har forsøgt at slå sig op på at ville modernisere det religiøse kongedømme, så var Khashoggi gentagne gange meget kritisk over for ham.

Bliv klogere på sagen fra 2018 her: