Amerikansk skib patruljerer i omstridt hav

Spændingerne mellem USA og Kina løsnes ikke umiddelbart. Nu indledes patruljering i Det Sydkinesiske Hav.

Det er langtfra første gang, at USA sender skibe til Det Sydkinesiske Hav. Her er det fartøjet USS Decatur (DDG 73), der ses i farvandet i oktober sidste år. (arkiv) (Foto: © handout, Scanpix)

Et amerikansk hangarskib med kampfly om bord er begyndt at patruljere i Det Sydkinesiske Hav.

Ifølge flåden har man påbegyndt en rutinemæssig patruljering i det omstridte farvand lørdag.

Det fremgår af skibet USS Carl Vinsons Facebook-side.

Kina har advaret USA mod at udfordre landets suverænitet, efter at amerikanerne har varslet, at de vil sende flådefartøjer til området.

Spændingerne mellem Kina og USA er blevet større, efter at Donald Trump har indtaget Det Hvide Hus. Ikke mindst efter at han tilsyneladende genoptog en ellers lukket diplomatisk forbindelse til Taiwan.

Han har også gentagne gange kritiseret kinesiske handelsaftaler. De nye takter fra Washington D.C. har givet anledning til bekymring over, hvorvidt konflikten om Det Sydkinesiske Hav kunne blusse op.

Kina har lagt beslag på stort set hele det ressourcerige farvand. Hvert år passerer handelsskibe med gods til en værdi på omkring fem billioner dollar - eller 35 billioner kroner.

Brunei, Malaysia, Filippinerne, Taiwan og Vietnam har også gjort krav på dele af Det Sydkinesiske Hav, der består af mange strategisk vigtige sejlruter.

Derudover er der rige fiskebanker og store olie- og gasressourcer i området.

/ritzau/Reuters