Amerikanske forskere kloner foster

Til trods for, at det indtil videre blot er på celleniveau, kalder forskere det et gennembrud, at det nu er lykkedes at klone et foster.

Professor Shoukhrat Mitalipov fra Oregon National Primate research Center i USA har stået i spidsen for forsøget med at klone et foster. (© Scanpix)

I 1997 lykkedes det at klone fåret Dolly. Nu er det så lykkedes forskere i USA at klone et foster.

Det er sket ved, at forskerne fra Oregon National Primate research Center har indsat en hudcelle fra et menneske i et æg uden dna, hvorefter de har fået ægget til at udvikle sig som et rigtigt foster.

Efterfølgende fik cellerne kun lov at vokse i fem dage, før forskerne stoppede klonet og brugte det til at lave stamceller ud fra.

Dansk forsker: Et gennembrud

Forskerne siger, at metoden kan helbrede mennesker med for eksempel dårligt hjerte eller en ødelagt rygrad, og selv om kloningen indtil videre blot er på celleniveau, er det stort inden for forskningen.

- Der er sket et gennembrud inden for dna-forskning, men vi er dog næppe dér, hvor der nu kan skabes menneskelige kloner, siger professor Shoukhrat Mitalipov, der har stået i spidsen for forsøget.

Også i Danmark ses forsøget som vigtigt for videnskaben.

- Det er ikke før lykkedes at klone mennesker, så på den måde er det et kæmpe gennembrud, siger Trine Fink, der er lektor i stamcelleforskning på Aalborg Universitet, til DR Nyheder.

Hun understreger dog, at det er vigtigt ikke at overskride den etiske grænse.

Vil vække debat herhjemme

Det samme mener Jacob Birkler, der er formand for Etisk Råd. For selv om menneskekloning af enhver art er ulovligt herhjemme, vil det vække debat, at man skaber et foster og så ødelægger cellerne igen, siger han:

- Hvad er det i virkeligheden, vi har med at gøre her - altså et befrugtet æg. Hvilken status har det? Og hvilken status har det, når vi endog har produceret det selv? Der er nogle, der vil se det som en ganske særlig status, og andre, der vil se det som celler, siger han til DR Nyheder.

Facebook
Twitter