Amerikanske investorer fejrer Trump-sejr med aktiestigninger

Frygten for uro måtte vige for udsigten til profit onsdag på de amerikanske aktiemarkeder efter Trumps sejr.

Onsdag steg S&P 500-indekset steg over én procent, mens Dow Jones lukkede i et plus på 1,4 procent. (Foto: © BRYAN R. SMITH, Scanpix)

De amerikanske aktiemarkeder lukker onsdag i solide plusser efter valgsejren til republikaneren Donald Trump.

S&P 500-indekset steg over én procent, mens Dow Jones lukkede i et plus på 1,4 procent.

Fra de amerikanske børsers åbning blev der, i stedet for frygten for, at Donald Trump kan kaste verden ud i en større krise, fokuseret på de selskaber, der står til at tjene penge.

Det var en hjælpende faktor, at Donald Trump i sin tale efter sejren var langt mere modereret, end han har været under sin valgkamp.

Blandt de store vindere på den amerikanske børs onsdag var fængselsindustrien. Ud over at have kontrakter på drift af fængsler tjener industrien penge på at håndtere illegale immigranter, der skal sendes ud af USA.

Donald Trump har sagt, at han vil deportere de estimerede 12 millioner illegale immigranter, der er i USA.

Det sendte aktierne i Corrections Corp, der driver 70 fængsler i USA, op med 43 procent, mens Geo Group, der driver 96 fængsler, steg 21 procent.

Blandt andre vindere var kulindustrien og bankerne, som Donald Trump har lovet at deregulere.

Også medicinalsektoren havde en god dag, da Trump har mindre fokus på medicinpriser end hans modpart Hillary Clinton.

Råvaresektoren havde også medvind, da Donald Trump har lovet massive investeringer i infrastruktur. Det vil kræve råstoffer som kobber og cement.

Taberne var selskaber, der beskæftiger sig med vedvarende energi. Donald Trump har udtrykt støtte til langt større udnyttelse af fossile brændstoffer og har tidligere udtalt, at klimaforandringer er noget, der er opfundet af Kina.

Også hospitalskæder tabte på børsen, da Donald Trump vil tilbagerulle præsident Obamas udrulning af statsstøttede sundhedsforsikringer.

Det vil potentielt mindske antallet af borgere med sundhedsforsikring - og dermed adgang til private hospitaler.

Producenter af håndvåben tabte ligeledes terræn onsdag, da en sejr til Hillary Clinton kunne have fået amerikanere til at hamstre håndvåben på grund af frygt for en mere restriktiv våbenlovgivning.

Smith & Wesson faldt 15 procent mens Sturm Ruger, der laver alt fra pistoler til automatrifler, faldt 14 procent.

/ritzau/