Amerikanske kræftlæger slår alarm over lavt antal HPV-vaccinerede

For få amerikanske unge bliver HPV-vaccineret. Ifølge lægerne skyldes det ikke frygten for bivirkninger, men at vaccinen kobles sammen med sex.

Kun 40 procent af de amerikanske teenage-piger er blevet vaccineret mod HPV-virus. (Foto: © Martin Ballund, Scanpix)

I USA fravælger mange unge den omstridte HPV-vaccine, som ellers skal beskytte mod livmoderhalskræft og som har vakt stor debat i Danmark.

De seneste statistikker fra USA's Center for Sygdomskontrol og Forebyggelse (CDC) viser, at kun 40 procent af de amerikanske teenagepiger og 22 procent af drengene var vaccineret i 2014 på trods af, at den er gratis for dem, der ikke har en sundhedsforsikring.

Dermed er der langt op til den nationale målsætning på 80 procent inden 2020.

Rejser rundt til lokale lægeklinikker

Det har fået de amerikanske kræftlæger til at slå alarm og starte en omfattende oplysningskampagne, som skal få flere børn til at blive vaccineret.

- Det gør mig så deprimeret at vide, at vi mister en samfundsborger, en mor, en søster eller en datter til noget, der kunne forhindres af en simpel vaccine, siger Lois Ramondetta, læge med speciale i gynækologiske kræftformer ved MD Anderson Kræftcenter i byen Houston i Texas til DR Nyheder.

Derfor rejser hun i disse uger rundt til de lokale lægeklinikker og børnelæger i hjemstaten Texas for at oplyse om HPV-vaccinen, og hvorfor den er vigtig og kan være med til at redde liv.

Også kollegaen Jennifer Young Pierce fra Medical University of South Carolina deltager i kampagnen:

- Jeg er slet ikke i tvivl om, at vi bliver nødt til at gøre mere. Det vil være forfærdeligt trist, hvis en hel generation af børn dør som voksne, fordi de går glip af chancen for at blive vaccineret, siger Jennifer Young Pierce til DR Nyheder.

Alvorlig sundhedstrussel

Oplysningskampagnen startede i begyndelsen af året, da alle 69 centre under Det Amerikanske Kræftinstitut gik sammen om en udtalelse, hvori de betegnede den lave andel vaccinerede som en alvorlig trussel mod sundheden i USA.

Den største forhindring for vaccinens udbredelse er ifølge Lois Ramondetta ikke frygt for vaccinens mulige bivirkninger, som ellers har været altoverskyggende i debatten herhjemme.

I stedet handler det om, at vaccinen er blevet præsenteret på den forkerte måde.

Da vaccinen blev introduceret i USA for cirka 10 år siden, blev den markedsført overfor gynækologerne i stedet for børnelæger og praktiserende læger.

- Nu prøver vi at sikre os, at børnelægerne, som rent faktisk ser de børn, der har brug for vaccinationen, er godt oplyst om vaccinen, siger Lois Ramondetta.

Sex skal nedtones

Samtidig er der berøringsangst overfor vaccinen i USA, da HPV-virus overføres ved seksuelt samkvem.

Den kobling til sex ønsker kræftlægerne nu at nedtone, siger Jennifer Young Pierce.

- Vi prøver at fortælle, at det ikke handler om sex og seksuelt overført sygdomme, men at det er en vaccine mod kræft. Det er det sprog, vi bruger, siger hun.

Hvert år bliver 14 millioner amerikanere inficeret med HPV-virus. Disse infektioner leder til hvert år til 27.000 nye tilfælde af HPV-relateret kræft, oplyser USA's Center for Sygdomskontrol og Forebyggelse (CDC).

Et amerikansk studie fra 2014 viser ifølge avisen Washington Post, at op mod 29.000 nye tilfælde af livmoderhalskræft kan forebygges, hvis vaccinationsraten når op på 80 procent.

I Danmark bliver færre vaccineret, efter at flere piger har indberettet alvorlige bivirkninger, som de mener, skyldes vaccinen. 74 procent af pigerne født i 2001 er vaccineret, mens tallet er faldet til 57 procent for piger, der er født i 2002.

Hverken Sundhedsstyrelsen, WHO og Det Europæiske Lægemiddelagentur har ikke kunnet finde en sammenhæng mellem vaccinen og bivirkningerne.