Amerikanske myndigheder slår alarm: Tusindvis dør af smertestillende medicin

To millioner amerikanere skønnes at være afhængige af opium-medicin.

Smertestillende medicin med såkaldte opioider kan gøre folk til narkomaner på få dage.

Det stærkt vanedannende stof, der er udvundet af opium, har nu indtaget førstepladsen som det medikament i USA, der slår flest mennesker ihjel.

Mange får den smertestillende medicin af deres egen læge, men når sygdommen forsvinder, sætter afhængigheden ind.

Sidste år var smertestillende opioider skyld i flere end 20.000 dødsfald i USA, ifølge tal fra det amerikanske Center for Sygdomskontrol og Forebyggelse.

Det er dobbelt så mange som året før.

Rammer alle

Det lille amt McDowell County i delstaten West Virginia er ekstra hårdt ramt, fortæller byens sherif, Martin West.

- Jeg har kendt hele familier, som er blevet udryddet på grund af opioid-problemet, siger han.

Før i tiden havde sheriffen travlt med at jage spritbilister og tyveknægte. Men nu kæmper han mest med de store mængder stærke piller, som medicinfirmaer sender ind i staten.

- Det rammer alle slags mennesker. Ikke kun fattige og dem på understøttelse og arbejdsløse. Men også rige mennesker, erhvervsfolk og hele familier, fortæller han.

Martin West var den første, der slæbte pillefirmaerne i retten, da han fandt ud af, at de gik målrettet efter områder, hvor folk var ramt af økonomisk krise.

- De tvinger jo ikke folk, men de sørger for, at der er så mange piller til rådighed, at hvis du er i krise, så vil du klamre dig til, hvad end du kan få fat i, fortæller han.

National nødsituation

Det opiumbaserede medicin har vist sig at være så vanedannende, at det kan forvandle en patient til narkoman på få dage.

Og i alt to millioner amerikanere skønnes at være afhængige af de stærke piller, som medicinfirmaer har påstået, ikke var vanedannende.

Det har fået myndighederne til at tale om en egentlig epidemi, og en række stater rejser nu sager mod medicingiganterne med krav om erstatning.

- Disse medicinfirmaer fik læger til at tro, at pillerne ikke var vanedannende. At afhængighed var let at komme af med, lyder det fra statsanklager i Ohio Mike DeWine.

Præsident Donald Trump meddelte i august måned, at han ville erklære opioid-epidemien for en national nødsituation. Det ville betyde flere midler til at komme epidemien til livs, men det er endnu ikke sket.

Ifølge Trump vil han komme med en "større bekendtgørelse" måske i næste uge.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk