Amerikanske stater overvejer at henrette med gevær og gas

Tre stater i USA overvejer henrettelser med gas og gevær. Det sker, efter de er løbet tør for lægemidler brugt til henrettelser - herunder et dansk.

Lundbeck var eneleverandør til USA af Pentobarbital, der til stor protest fra det danske firma blev brugt ved henrettelser. (Foto: Iris © Scanpix)

Siden 2011 har det ikke været tilladt i USA at bruge den danske medicinalvirksomhed Lundbecks lægemiddel Pentobarbital til henrettelser.

Nu overvejer Wyoming, Utah og Oklahoma at genindføre gasning og henrettelse ved skydning af en peloton. Det er en metode, hvor flere geværskytter skyder mod den dødsdømte på samme tid. Derved ved man ikke, hvilken skytte der afgiver det dræbende skud.

Det er yderst bekymrende, siger vicegeneralsekretær i Amnesty International i Danmark Trine Christensen til DR Nyheder.

- Det er nogle metoder, som virker meget gammeldags og forældede, og som virkelig udstiller, hvor bestialske henrettelser er, siger hun.

Epilepsimedicin på dødsgangen

Det vakte stor debat, da det kom frem, at Lundbecks epilepsimedicin blev brugt på dødsgangene i USA.

Amnesty var blandt dem, der opfordrede det danske selskab til at trække lægemidlet helt tilbage fra det amerikanske marked, så det ikke længere kunne blive brugt til at eksekvere dødsdomme.

Nu kan flere og flere stater ikke skaffe medicin til henrettelser. Og det skyldes blandt andet, at de ikke længere kan skaffe Lundbecks Pentobarbital, som det danske selskab var eneleverandør af til USA.

Tre stater søger nye metoder

En række henrettelser er desuden gået galt, og nu arbejder politikere i Wyoming altså ifølge NBC på et lovforslag, der skal indføre henrettelse ved skydning.

I Utah arbejdes der desuden på et forslag om at gøre henrettelse ved skydning til den faste metode, hvis det ikke er muligt at få fat i et lægemiddel op til en henrettelse.

I Oklahoma forsøger politikere at komme igennem med et forslag om at bruge gas ved henrettelser.

- Ingen humane henrettelser

Trine Christensen afviser, at Amnesty International har en del af ansvaret for, at nogle stater nu overvejer gasning og gevær som henrettelsesmetoder.

- Ansvaret skal placeres, da man i 2010 begyndte at bruge Pentobarbital som henrettelsesmedikament: Et medikament, som var udviklet til at hjælpe folk, der fik alvorlige epileptiske anfald, siger Trine Christensen.

Hun håber nu, at de politiske overvejelser om at henrette med gas eller gevær vil få amerikanerne til helt at tage afstand til dødsstraf.

- Det er en falsk forestilling, at der skulle findes en human henrettelsesmetode, siger hun.

Facebook
Twitter