Amerikanske sundhedsmyndigheder anbefaler at sætte vaccine fra Johnson & Johnson på pause

FDA kender til seks tilfælde af sjældne blodpropper blandt vaccinerede.

Vaccinen fra Johnson & Johnson kræver kun et enkelt stik (arkivfoto). (Foto: KAMIL KRZACZYNSKI © Scanpix)

Ud fra et "ekstremt sikkerhedsprincip" har den amerikanske lægemiddelstyrelse FDA anbefalet at sætte brugen af coronavaccinen fra selskabet Johnson & Johnson på pause

Det oplyser FDA på Twitter.

FDA skriver, at lægemiddelstyrelsen kender til seks personer ud af over 6,8 millioner vaccinerede med vaccinen fra Johnson & Johnson, som har fået alvorlige blodpropper.

Styrelsen understreger, at de mulige bivirkninger foreløbig ser ud til at være "ekstremt sjældne".

Ifølge New York Times er de seks personer alle kvinder i alderen 18 til 48 år. En af de vaccinerede er død, mens en anden befinder sig på hospitalet i en kritisk tilstand, skriver avisen.

Meddelelsen fra FDA har karakter af en anbefaling til sundhedsvæsenerne i de amerikanske stater. Men New York Times forventer, at vaccinen vil blive sat på pause i de vaccinationsprogrammer, som de føderale myndigheder i USA står for.

8 millioner doser til Danmark

En sammenhæng mellem vaccinen og de usædvanlige blodpropper er ikke bekræftet.

Det er dog samme mulige sammenhæng, der har fået flere lande til at ændre brugen eller helt suspendere brugen af vaccinen fra selskabet AstraZeneca. De to vacciner er udviklet efter samme medicinske princip.

Johnson & Johnson-vaccinen er den vaccine, som Danmark har bestilt flest doser af. Den første sending ankommer efter planen til Danmark onsdag. Vaccinen kræver i modsætning til vaccinerne fra Moderna og Pfizer/Biontech kun ét stik.

EU undersøger allerede

De sjældne bivirkninger ved vaccinen fra Johnson & Johnson fik i sidste uge Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, til at sige, at man ville undersøge sagen nærmere.

Både vaccinen fra Johnson & Johnson og AstraZeneca er såkaldte adenovirus-vacciner. I dem bruger man en harmløs forkølelsesvirus, hvor dele af det er ændret til at ligne coronavirus.

Når man vaccineres, vil immunsystemet begynde at danne antistoffer og forberede det til at angribe en coronavirusinfektion.