Amerikanske trofæjægere i kø for at skyde sjældne dyr i Iran

Iran er blevet et populært mål for amerikanske trofæjægere, der kan skyde dyr helt legalt.

Iran er det eneste land i verden, hvor urialfåret må jages legalt. (Foto: Jörg Hempel © creative commons)

Den internationale furore over en amerikansk tandlæges illegale nedskydning af løven Cecil i Zimbabwe har sat fokus på den såkaldte trofæjagt.

Normalt er det Afrika, hvor den slags er mest populært. Men nu er også den islamiske republik Iran blevet en populær destination for udenlandske jægere - de fleste af dem fra USA. Og det sker helt legalt, skriver BBC.

Iran er det eneste land i verden, hvor et sjældent dyr som urialfår må jages legalt. Men kun 500 om året. Og de fleste af de udenlandske jægere kommer fra USA.

Det til trods for, at USA og Iran ikke har haft diplomatiske forbindelser med hinanden i 35 år.

Truede dyrearter

Iran har 120 af verdens mest truede dyrearter.

Mest berømt er den iranske gepard, som der kun er 50 tilbage af - og den persiske leopard, hvor bestanden er på cirka 5.000.

Desuden er Iran hjemsted for mange sjældne slanger, fugle, bjørne, gazeller, kaspiske sæler og vilde ibex-geder.

En hurtigt blik på internettet afslører et mylder af rejseselskaber - lige fra Beograd til Beijing - som tilbyder jagtrejser til Iran.

Mange af selskaberne er rettet mod det amerikanske marked. Og de annoncerer typisk med lokkende farvefotos af jægere, der poserer med fotogene vilde bjergfår med snoede horn.

Indbringende forretning

Trofæ-rejserne er en indbringende forretning både for rejseselskaberne og for Iran.

Men de arrangerede jagter på de sjældne dyr i Iran bekymrer miljøorganisationerne, som frygter, at dyrene risikerer at blive udryddet.

I forvejen er Irans vilde dyreliv under hårdt pres. Og byudviklingen og jagt har næsten udryddet nogle af de sjældne dyr, som Iran tidligere havde mange af.

Siden han blev valgt i 2013, har præsident Hassan Rouhani gjort bevarelse af miljøet til en af sine prioriteter.

Magtfuld jagt-lobby

Men jagt-lobbyen i Iran er meget magtfuld. Og dens argument er, at legal trofæjagt er et vigtigt redskab til bevare bestanden.

Og da Irans statskasse mangler penge på grund af udlandets årelange sanktioner, kan man godt bruge de ekstra indtægter fra trofæ-jægerne.

Udover jagten på de vilde får, er det jagten på sjældne fugle, der vækker størst bekymring.

Den iranske flåde har tidligere bordet et skib i Oman-bugten og opdaget, at der var 140 levende iranske falke ombord.

Falke smuglet ud

De var på vej til at blive smuglet ud af landet til de arabiske Golf-stater, hvor jagt med falke er meget populært.

At Iran er blevet attraktivt for udenlandske - og især amerikanske jægere - skyldes, at Iran har en stor biodiversitet, kombineret med en moderne infrastruktur og et velfungerende kommunikationsnetværk.

Og nu da Iran er ved at komme ind i varmen igen på grund af stormagternes atomaftale med præstestyret, frygter miljøorganisationer, at amerikanerne vil stå i kø for at komme til Iran for at jage de sjældne, udrydningstruede dyr.