Amnesty beskylder Islamisk Stat for etnisk udrensning

Med massedrab og massebortførelser terroriserer den islamistiske gruppe hele Nordirak, siger Amnesty.

I juni indledte IS en offensiv i Irak og sikrede sig delvis kontrol over fem provinser og jagtede (Foto: Stringer © Scanpix)

Oprørsbevægelsen Islamisk Stat (IS) har udført massedrab og systematisk etnisk rensning i det nordlige Irak. Det siger Amnesty International i en rapport tirsdag.

Menneskerettighedsgruppen baserer sine anklager på hårrejsende udsagn fra personer, der er undsluppet massakrer udført af den islamistiske bevægelse.

- De massakrer og bortførelser, der gennemføres af IS, giver rystende nye beviser på, at en bølge af etnisk udrensning mod mindretal skyller hen over hele det nordlige Irak, siger Amnestys Donatella Rovera, der befinder sig i Nordirak.

Afskyelige forbrydelser

Den sunnimuslimske gruppe står bag halshugninger, korsfæstelser og offentlige steninger i de områder i Syrien og Irak, som den har erobret og udnævnt til et islamisk kalifat.

I juni indledte IS en offensiv i Irak og sikrede sig delvis kontrol over fem provinser og jagtede personer fra minoritetsgrupper, herunder yazidier, shiamuslimske turkmenere og kristne.

- IS udfører afskyelige forbrydelser og har omdannet landdistrikter i Sinjar til blodfyldte slagmarker i den brutale kampagne for at udslette alle spor af ikke-arabere og ikke-sunnier, skriver Amnesty i rapporten Etnisk udrensning af historisk omfang: Islamisk Stats systematiske jagt på mindretal i det nordlige Irak.

Efterladt til en forfærdelig død

To af de værste massakrer fandt ifølge Amnesty sted i august mod yazidier i landsbyerne Qiniyeh og Kochoden, hvor antallet af dræbte løber op i flere hundrede.

Overlevende beretter, at mænd og drenge blev kørt bort og massakreret eller henrettet enkeltvis af jihadisterne.

Massedrab og bortførelser

En person ved navn Salem fortalte Amnesty, at han havde skjult sig i 12 dage i nærheden af et sted, hvor andre landsbybeboere blev massakreret, før han kunne flygte. Mange hårdt sårede kunne ikke selv slippe væk og blev efterladt til en forfærdelig død.

IS har også bortført hundredvis - måske tusindvis - af kvinder og børn, skriver Amnesty.

- Med massedrabene og bortførelserne er det lykkedes IS at terrorisere hele befolkningen i det nordlige Irak. Tusindvis er derfor flygtet af frygt for deres liv.

/ritzau/AFP

BILLEDSERIE Hercules er ladet med våben til Irak

 • Mandskabets personlige grej bliver pakket. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)
 • Større forsyninger pakkes med en gaffeltruck. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)
 • (Foto: Henning Bagger © Scanpix)
 • Mandskabet på vej mod Hercules-flyet. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)
 • Piloterne går mod cockpittet. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)
 • (Foto: Henning Bagger © Scanpix)
 • Klar til afgang. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)
 • (Foto: Henning Bagger © Scanpix)
 • Torsdag formiddag lettede Hercules-flyet så, og Danmark er endnu engang militært involveret i Irak. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)
 • Arkivfoto er et dansk Hercules-fly, mens det bliver lastet. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)
 • Arkivbillede af det kæmpestore fly. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)
1 / 11