Amnesty beskylder USA for at begå krigsforbrydelser

I en ny rapport revser Amnesty International USA for landets brug af droner, som dræber civile i Pakistan

Ifølge FN-observatøren vurderer myndighederne i Pakistan, at mindst 400 civile er blevet dræbt i angreb af førerløse fly siden 2004. (© Scanpix)

Nye beviser tyder på, at USA er ansvarlig for drab på mange uskyldige civile i Pakistan. Drabene er sket ved droneangreb, og nogle af dem kan endog betegnes som at være på linje med krigsforbrydelser.

Så hård lyder krikken mod USA i en ny rapport fra Amnesty International.

Organisationen har gennemgået alle 45 kendte angreb, der er udført af førerløse fly i den nordvestlige pakistanske provins Nord Waziristan i perioden januar 2012 til august 2013.

Bedstemor dræbt foran børnebørn

I rapporten beskriver Amnesty, hvorledes en 68-årige bedstemor blev dræbt for øjnene af sine børnebørn af en drone, da hun gik og indsamlede grøntsager på familiens mark.

I et andet angreb blev 18 arbejdere, heriblandt en 14-årig dreng, dræbt, da flere bomber fra droner ramte deres landsby, da de sad og spiste aftensmad efter endt arbejdsdag.

Officielt hævder USA, at de dræbte er terrorister, men det er der ifølge Amnesty intet, der tyder på.

- Det er svært at tro, at en gruppe arbejdere og en ældre kvinde skulle være til fare for nogen overhovedet eller være en trussel mod USA, siger Mustafa Qadri, der er Amnestys researcher i Pakistan.

Kræver åbenhed

Samtidig kritiserer organisationen USA for at mørklægge droneangrebene for derved at skjule de civile tab.

- Hemmeligholdelse omkring droneprogrammet giver den amerikanske regering ret til at dræbe, uden at den kan stilles til ansvar for domstolene og international ret. Det er på tide, at USA fortæller åbent om droneprogrammet, siger Mustafa Qadri.

Den samme konklusion kom den britiske jurist Ben Emmerson frem til i en rapport, som FN offentliggjorde i sidste uge.

400 civile dræbt siden 2004

Emmerson har på vegne af FN besøgt de lande, hvor angrebene har fundet sted.

Han skriver i sin rapport, at det er uacceptabelt, at USA tilbageholder oplysninger om de civile tab ved angrebene med den begrundelse, at det er et nationalt sikkerhedsspørgsmål.

Ifølge FN-observatøren vurderer myndighederne i Pakistan, at mindst 400 civile er blevet dræbt i angreb af førerløse fly siden 2004. I alt er der blevet registreret 330 angreb med amerikanske droner i de klandominerede områder tæt på Afghanistan.

/ritzau/

Facebook
Twitter