Amnesty beskylder USA for dræbe civile i Somalia

Amerikanske luftangreb i landet er tredoblet siden 2016.

USAs præsident Trump har tilbagerullet Obamas politik om at USA skal offentliggøre civile døde forårsaget af droneangreb. (Foto: Yahya Arhab © Scanpix)

14 civile kan være blevet dræbt af USA's militær i dets indsats mod den islamiske terrorgruppe al-Shabaab i Somalia. Otte er angiveligt såret.

Det fremgår af en rapport fra menneskerettighedsorganisationen Amnesty International, der har efterforsket fem luftangreb i landet.

Meldingen kommer, efter USA's militær gentagne gange har afvist civile tab i sine aktioner i Somalia.

- I de tilfælde, rapporten præsenterer, er civile blevet dræbt og såret i angreb, der kan være i strid med internationale menneskerettigheder, og som i nogle tilfælde kategoriseres som krigsforbrydelser, lyder det fra Amnesty International.

Organisationen bygger sine anklager på 150 interviews lavet med øjenvidner, pårørende og eksperter - blandt andre medlemmer af USA's militær.

Man har også analyseret satellitbilleder samt fotos taget efter angrebene.

Rapporten beskriver blandt andet et amerikansk droneangreb mod en al-Shabaab-bil den 16. oktober 2017, der ramte forbi og i stedet dræbte to civile og sårede fire, inklusiv to børn.

Voldsom stigning i luftangreb

Andelen af amerikanske luftangreb mod Somalia er steget betydeligt, siden USA's præsident, Donald Trump, i 2017 erklærede landet for en krigszone.

En sådan erklæring medfører blandt andet en lempelse af reglerne for beskyttelse af civile under amerikanske luftangreb, så USA hurtigere kan tage beslutninger om at angribe.

Ifølge lektor i internationale konflikter ved Forsvarsakademiet Peter Viggo Jacobsen skyldes det stigende antal angreb, at al-Shabaab, der er den dominerende terrororganisation i Somalia, i de senere år har haft held med flere store angreb i landet.

Han er dog ikke sikker på, om amerikanernes beslutning har været klog.

- Hvis man skal tro de amerikanske tal, har de fået dræbt et stort antal al-Shabbab-krigere, men derfra og til at besejre en terrorgruppe er et langt stykke vej. Det har muligvis haft en positiv effekt på den korte bane, men det er svært at sige, om det vil gøre noget på den lange, siger han.

Han vurderer, at andelen af døde civile ligger på langt over 14, hvis man regner hele perioden på 2016-2019 med.

Civile drab skaber terrorister

Og det er også Amnesty Internationals egen konklusion i rapporten, som altså kun har afdækket fem af over hundrede angreb, der er blevet udført over de sidste to år.

- USA's tropper har udført 76 øvrige luftangreb i Somalia i den periode, Amnesty International har undersøgt, såvel som 24 i de første to måneder af 2019, så det civile dødstal kan være meget højere, lyder det.

Eksperter har længe påpeget, at civile drab bliver brugt af terrororganisationer til at skaffe sig opbakning. Derfor påvirker manglen på åbenhed ikke kun lokalbefolkningen i Somalia, påpeger Peter Viggo Jacobsen.

  • Fire mennesker blev dræbt og ni såret efter en bilbombe eksploderede i Somalias hovedstad Mogadishu i marts 2019. Al-Shabaab hævder at stå bag angrebet. (Foto: Mohamed Abdiwahab © Scanpix)
  • Mindst fem blev dræbt af en bilbombe i 2016 i Mogadishu. Også denne hævder al-Shabaab at stå bag. RB, 30-07-2017, kl. 11.22 (opdat. 12.26) Bilbombe ryster Somalias hovedstad og dræber mindst fem Gruppen al-Shabaab hævder at stå bag et bilbombeangreb nær politistation i Mogadishu søndag formiddag. Vehicles burn at the scene of an explosion in Maka al Mukaram road in Mogadishu, Somali, July 30, 2017. REUTERS/Feisal Omar (Foto: FEISAL OMAR © Scanpix)
  • I oktober 2016 angreb al-Shabaab en restaurant i Mogadishu, hvor en bil også sprang i luften. (Foto: FEISAL OMAR © Scanpix)
1 / 3

- Hver gang terrorister kan dokumentere, at der er sket drab på civile, kan de bruge det til propaganda. Både til at tiltrække økonomisk opbakning, men også til at rekruttere. Men man tager den mulighed fra dem, hvis man er så åben som muligt, når det alligevel sker, siger han.

Ifølge Peter Viggo Jacobsen er droner en nødvendighed for at bekæmpe terror i områder, hvor man ikke vil indsætte tropper på jorden.

Sikkerhedsdirektør i Amnesty International Daphne Eviatar påpeger, at det ikke er første gang, USA ikke rapporterer fyldestgørende om civile drab.

- Vi så det i Irak, vi så det i Syrien, og nu ser vi det i Somalia, siger hun og tilføjer:

- Offentligheden bliver nødt til at forstå, at USA's regering virkelig ikke er gode til at undersøge, hvem de slår ihjel.

De amerikanske tropper i Somalia, Africa Command, fejer kritikken af vejen.

- Vores undersøgelser viser, at ingen af vores luftangreb har resulteret i civile døde eller sårede, lyder det ifølge New York Times.

Men ansatte i USA's forsvarsministerium udtaler til New York Times, at det har været svært at bekræfte civile tab i Somalia, da de fleste luftangreb sker i områder, der er kontrolleret af al-Shabaab.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter