Amnesty: Børn skaffer mineralerne til din smartphone

Under forfærdelige forhold udvinder flere tusinde børn mineraler til vores telefoner, tablets, computere og elbiler, viser ny rapport.

Flere tusinde børn anslås at arbejde i miner i Den Demokratiske Republik Congo under kummerlige forhold. (Foto: KENNY KATOMBE © Scanpix)

Vejen til butiksmontren har været lang for din smartphone, og i mange tilfælde er det afrikanske børn, der har lagt ryg til mineralerne i den.

Det viser en ny rapport fra Amnesty International.

Ifølge rapporten knokler flere tusinde børn i livsfarlige miner i Den Demokratiske Republik Congo. Landet er verdens største kilde til mineralet kobolt, der er en afgørende ingrediens i batterier i blandt andet smartphones, tablets, bærbare og elbiler.

Børnene arbejder under ekstremt farlige og belastende forhold, forklarer Sune Buch Segal kommunikations- og policychef hos Amnesty International til DR Nyheder.

- Mange af børnene løfter rundt på sække på 20, 30 og 40 kilo, og det er langt over den belastning, en børnekrop kan klare. Det er uden det mest basale sikkerhedsudstyr - ingen handsker, ingen støvler, og konsekvenserne er langvarige og permanente lungeskader.

Ifølge Amnesty International er det blandt andet store virksomheder som Apple, Microsoft, Sony og Dell, der via underleverandører får kobolt fra miner, der har benyttet børnearbejde.

- Virksomhederne har en klar forpligtelser til at sikre sig, at de ikke bidrager til den her form for risici og menneskerettighedskrænkelser, siger Sune Buch Segal og tilføjer:

- Vores research og dialog viser, at de simpelthen ikke har styr på, hvor deres kobolt kommer fra. Idéen om, at det ikke kan lade sig gøre at tjekke holder bare ikke.