Amnesty efter ny bådulykke: Hvordan vil Europa huskes?

Der kan komme flere ulykker med kæntrede både i Middelhavet, advarer Amnesty. Røde Kors kalder det 'Dødens Hav'.

Vil Europa blive huske som et Europa, der hjalp og slog til mod en forfærdelig situation eller som en region, der byggede højere mure og lod tusindvis af mennesker drukne i Middelhavet, spørger Amnesty International. (Arkivfoto) (© Scanpix Denmark)

Vil Europa i historiebøgerne blive huske som et Europa, der hjalp og slog til mod en forfærdelig situation eller som en region, der byggede højere mure og lod tusindvis af mennesker drukne i Middelhavet?

Dét spørgsmål stiller vicegeneralsekretær i Amnesty International, Trine Christensen, efter at op mod 700 migranter frygtes omkommet ved endnu en kæntringsulykke i Middelhavet.

- Det her er en forfærdelige tragedie, og vi frygter, at vi kommer til at se endnu flere af den her slags ulykker, siger hun til Ritzau.

Det kalder på et styrket EU-beredskab

Trine Christensen ønsker et styrket EU-beredskab, der kan tage over efter lukningen af programmet Mare Nostrum.

Mare Nostrum blev etableret, efter at flere end 360 emigranter druknede, da deres båd kæntrede tæt på den italienske kyst i oktober 2013. Det blev dog lukket, da de økonomiske udgifter var alt for store for Italien.

Istedet blev det erstattet af EUs grænsekontrol Triton, som ikke har noget specifikt eftersøgnings- og redningsmandat, og som har færre skibe og et mindre område at operere på.

Italien kan ikke klare det alene

- Det eneste anstændige er at tage handling nu. EU bør hjælpe Italien. Vi skal have skibe, der patruljerer i farvandene, og det kan Italien ikke finansielt klare på egen hånd, lyder det fra vicegeneralsekretæren.

Også Dansk Røde Kors' generalsekretær, Anders Ladekarl, er berørt af den nye tragedie - men siger, at det var forudsigeligt:

- Dette er endnu en forfærdelig tragedie. Det kommer oven i den udvikling, vi har set de seneste måneder, hvor ulykkerne er blevet flere, siger han til Ritzau.

Anders Ladekarl erkender, at det stigende flygtningepres på Europa ikke er let at løse. Han mener dog, at der kan gøres meget mere for at komme problemet til livs:

- Man er nødt til at forsøge at finde en fælles europæisk løsning, så det ikke kun er Italien, der sidder med hele problemstillingen.

Kun 28 mennesker er reddet indtil videre

Det tyske nyhedsbureau DPA citerer nyhedsmediet Times of Malta for, at redningsfolk søndag er på vej til stedet, der ligger nær den italienske ø Lampedusa, efter at et handelsskib natten til søndag opfangede nødsignaler fra det forulykkede skib.

Kun 28 mennesker er indtil videre blevet reddet, siger FN's Flygtningehøjkommissariatet.

/ritzau/

Facebook
Twitter