Amnesty: Flere blev henrettet af stater i 2013

For første gang i flere år skete der ifølge Amesty International sidste år en stigning af henrettelser på verdensplan.

Antallet af henrettede steg i 2013, fortæller Amnesty International. (Foto: Lowell Georgia © Corbis)

Mindst 778 mennesker blev i 2013 henrettet efter at have modtaget en dødsstraf.

Det er 100 flere end året før og markerer samtidig en ende på en årrække med faldende tal. Det fortæller Amnesty International i sin årlige rapport om dødsstrafstatistik.

- I den store sammenhæng er vi inde i en god udvikling, hvor færre bliver henrettet og flere lande forbyder dødsstraf. Men i 2013 fik det desværre et knæk, siger Trine Christensen, der er vicegeneralsekretær i Amnesty Internationals danske afdeling.

Iran og Irak trækker op

Det er især Iran og Irak, der trækker tallene op. I Irak blev 169 mennesker henrettet, mens 369 officielt modtog dødstraf i Iran. Amnesty anslår dog tallet til at være meget højere i Iran, over 700. For begge landes vedkommende betyder det en stor stigning.

Selvom det samlede tal altså er steget, er der dog også masser af gode nyheder at hente i rapporten.

I Europa blev ingen henrettet og det samme gælder for De Forenede Arabiske Emirater. Flere lande i Afrika bevægede sig mod et forbud af dødsstraf og samlet set har hele 140 lande nu afskaffet dødsstraf i enten lov eller praksis.

Kina henretter tusindvis

Amnesty sætter ikke spørgsmålstegn ved, at det relle antal af henrettelser på verdensplan er meget større end de knap 800, der officielt er bekræftede.

Det skyldes, at dødsstraf er en statshemmelighed i Kina, som menes at henrette flere tusinde mennesker årligt, anslår Amnesty. Der ser dog ud til at ske små fremskridt i landet, anerkender organisationen.

I USA, som er det eneste land i både Syd- og Nordamerika med dødsstraf, blev 39 mennesker sidste år henrettet. Det er fire færre end året før og samtidig blev Maryland den 18. af de 50 amerikanske stater til at forbyde dødsstraf.

FacebookTwitter