Det skal være lovligt at sælge sin krop til sex, men også at købe sex fra andre.
Det mener den anerkendte menneskerettighedsorganisation Amnesty International, som i dag på et stormøde i Dublin stemte for at ændre sin holdning mod prostitution og køb og salg af sex.
Her bestemte medlemmerne af Amnestys styrende organ at stemme for at gøre købesex lovligt.
- Sexarbejdere er en af de mest marginaliserede grupper i verden, og i de fleste tilfælde lever de under konstant risiko for diskrimination, vold og misbrug, siger Salil Shetty, generalsekretær i Amnesty International, i en pressemeddelelse.
Amnesty: Sexarbejdere skal have rettigheder
Netop fordi sexarbejdere er så udsatte, anbefaler Amnesty med sin nye resolution, at alle aspekter af købesex bliver gjort lovligt i hele verden.
Det vil umiddelbart sige, at både salg og køb af sex, samt rufferi ifølge Amnesty skal lovliggøres.
Dette skal sikre, at de prostituerede sexarbejdere kan få samme rettigheder som andre borgere - og dermed blive beskyttet fra udnyttelse, vold og menneskehandel.
Ifølge Amnesty rammes sexarbejdere af flere uretfærdigheder end andre udsatte grupper.
Det kan både komme til udtryk i psykisk og fysisk vold, tilfældige anholdelser og tilbageholdelser, afpresning og chikane, menneskehandel, tvungne HIV-tests og medicinsk indgriben - og i visse lande bliver sexarbejdere ekskluderet fra at modtage sundhedshjælp, genhusning og anden social og lovmæssig beskyttelse, som ellers dækker andre borgere.
Ny sex-holdning møder modstand i Hollywood
Amnesty International har arbejdet på den nye resolution i over to år.
Med i beslutningsprocessen har været en række grupper af sexarbejdere, overlevende fra prostitution, anti-trafficking-grupper, kvinderettighedsgrupper og AIDS-organisationer.
For en måned siden luftede Amnesty første gang planerne om at ændre holdning til købesex.
Dengang blev forslaget mødt med et ramaskrig fra flere Hollywood-stjerner, der mente, at beslutningen ville gøre sexarbejdere endnu mere udsatte.
- Vi anerkender, at dette kritiske menneskerettighedsemne er uhyre komplekst, og det er årsagen til, at vi har undersøgt emnet fra et humant standpunkt, siger Salil Shetty.
- Dette er en historisk dag for Amnesty. Det var ikke en beslutning, vi har truffet let eller hurtigt.