Amnesty: 'Iran brugte spidshagl til småvildt mod mennesker og lod dem bløde på gaden'

Iranske sikkerhedsstyrker er usædvanligt voldelige, ifølge Amnesty.

Billede fra 11. januar i Teheran, hvor iranere sørger over 176 omkomne fra et nedskudt passagerfly tidligere på måneden. (Foto: MONA HOOBEHFEKR © Scanpix)

Gummikugler, tæsk, spark, slag, peberspray, jagtammunition og uforbeholden brug af tåregas - også på lukkede metrostationer.

Sådan beskriver menneskeretsorganisationen Amnesty de midler, som iranske sikkerhedsstyrker tog i brug under demonstrationer mod landets præstestyre den 11. og 12. januar.

- Vi har verificerede videoer af blandt andet to kvinder, der er såret og ligger gennemblødt af blod. Videoerne passer sammen med fotos og vidneudsagn, der peger på, at myndighederne har skudt mod dem, siger Trine Christensen, der er generalsekretær for Amnesty International i Danmark.

Dokumentation fra andre episoder, heriblandt røntgenbilleder, viser ifølge Amnesty, at sikkerhedsstyrker har skudt med luftgevær med spidshagl, der kun er egnet til jagt af småvildt.

- Det er komplet uegnet til at skyde mod menneskemængder med, og det giver nogle meget smertefulde skader, siger Trine Christensen.

Mange iranere gik på gaden, efter Iran indrømmede at have nedskudt et passagerfly ved en fejl den 8. januar, hvorved 176 passagerer ombord blev dræbt.

De iranske myndigheder har imidlertid afvist, at de har skudt mod demonstranterne.

- Politiet har behandlet de folk, der samlede sig, med tålmodighed og tolerance. Politiet skød ikke mod forsamlingerne, sagde Teherans politileder, Hossein Rahimi, til nyhedsbureauet AP.

Iranske demonstranter med blomster foran Teherans Amir Kabir Universitet, hvor politiet brugte tåregas. Billedet er fra den 13. januar 2020. (Foto: Str © Scanpix)

Sikkerhedsstyrker 'slog på alt og alle'

De iranske myndigheder har tidligere været meget hårde mod demonstranter. Alligevel var volden i sidste uge usædvanlig, ifølge Amnesty.

- Det ligner desværre et mønster, vi kender, men samtidig har vi vidner, der fortæller, at de kom op fra en metrostation og blev mødt af sikkerhedsstyrker, der slog på alt og alle, siger generalsekretær Trine Christensen.

Amnesty håber, at organisationens video- og fotodokumentation kan få omverdenen til at lægge mere pres på Iran, og at FN vil nedsætte en særlig undersøger, der kan indsamle og fremlægge dokumentation.

- Men det er klart, at når man står over for et styre som Iran med den vold, der rammer uskyldige lige nu, kan alle tiltag kun gå for langsomt, siger Trine Christensen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk