Amnesty: Israel begik krigsforbrydelser i Gaza

Israel stod bag otte tilfælde af krigsforbrydelser i angreb på Gaza, kokluderer Amnesty.

Store bydele i Gaza-striben blev bombet til ruiner under sommerens konflikt mellem Israel og den palæstinensiske Hamas-bevægelse. (Foto: Mahmud Hams © AFP Photo)

Under sommerens konflikt mellem Israel og Hamas angreb israelske styrker otte gange boligområder i Gaza-striben uden at advare områdets beboere først.

I de angreb mistede 104 personer - heraf 62 børn - livet, og angrebene har karakter af krigsforbrydelser. Sådan lyder det i Amnesty Internationals netop udgivne rapport "Families under the Rubble: Israeli attacks on inhabited homes".

- Israelske styrker har skamløst krænket krigens love ved at udføre en række angreb på civiles hjem. De har udvist en afstumpet ligegyldighed over for det blodbad, de har skabt, udtaler Philip Luther, chef for Amnestys Mellemøst- og Nordafrikaprogram, til Amnestys hjemmeside.

Flere end 2.000 palæstinensere samt seks israelere blev dræbt under sommerens konflikt, som begyndte, da tre israelske teenagere blev kidnappet af to palæstinensiske mænd. Muligvis med tilknytning til den militære palæstinensiske organisation Hamas. Israel erklærede i september, at landets militæroffensiv i Gaza-striben var tilendebragt.

Israel skylder svar

Ifølge Amnestys rapport blev mere end 18.000 palæstinensiske hjem ødelagt under israelske angreb i løbet af sommeren, og verdenssamfundet bør holde Israel ansvarlig for de mange palæstinensiske tab, mener Philip Luther fra Amnesty.

- Det afgørende er nu, er at der bliver taget ansvar for al den vold, som er blevet begået, som er i strid med international humanitær lov. De israelske myndigheder må komme med svar. Det internationale samfund må tage hastige skridt for at få brudt den evige cirkel af alvorlige krænkelser, hvor straffrihed også indgår.

Samme melding lyder fra Sune Segal, policychef i Amnestys danske afdeling.

- Kynisk set kan man sige, at sket er sket, men vores pointe er, at de her ting sker igen og igen. Vi ser krigsforbrydelser fra begge sider, men ingen bliver holdt ansvarlige. Når ingen bliver holdt ansvarlige, opmuntrer det indirekte til, at det kan ske igen. Vi opfordrer til, at forbrydelserne skal for Den Internationale Straffedomstol, siger han til DR Nyheder.

Forbrydelser fra begge sider

Og for at det kan ske, bør også den danske regering lægge pres på Israel. Sune Segal opfordrer udenrigsminister Martin Lidegaard (R), som netop har været i Israel, til at føre an.

- Lidegaard bør presse den israelske regering til at lade FN, Amnesty og andre organisationer få adgang til Gaza-striben for at undersøge forbrydelserne. For hver dag, der går, hvor vi og andre ikke får adgang, bliver beviserne på forbrydelserne ringere, siger han.

Sune Segal slår fast, at Hamas også har begået krigsforbrydelser under konflikten, men ikke i samme omfang som Israel. Derfor fokuserer Amnesty på de israelske handlinger, pointerer han.

- Omfanget af civile dødsfald og destruktion af civile ejendomme er usammenligneligt. Vi mener naturligvis, at ethvert civilt dødsfald er lige tragisk, men vi kan ikke ignorere, at den ene side i denne konflikt har begået handlinger i et helt andet omfang end den anden side.

Israel benægter forbrydelser

De israelske myndigheder tager afstand fra Amnestys rapport. Ifølge flere internationale medier afviser det israelske udenrigsministerium, at den israelske hær har begået krigsforbrydelser.

- Rapporten nævner hverken ordet terror i forbindelse med Hamas eller andre væbnede palæstinensiske grupper, og rapporten nævner heller ikke de Hamas-byggede tunneller, som har til formål at infiltrere Israel og til at udføre terrorangreb, citerer den britiske avis The Guardian en udtalelse fra ministeriet.

Dr.dk arbejder på at få en kommentar fra Israels ambassadør i Danmark.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter