Amnesty: Koalition sløser med civilbefolkningen i Syrien

I indsatsen mod Islamisk Stat er der ikke nok fokus på de civile, lyder kritikken fra Amnesty i ny rapport.

Kun ét civilt tab i forbindelse med kampen mod Islamisk Stat har USA stået ved, og det er ikke godt nok, mener Amnesty International. (Foto: © christian Als, Scanpix)

Den amerikansk ledede koalition i kampen mod Islamisk Stat er ikke forsigtig nok, og derfor er antallet af civile drab er alt for højt i Syrien, mener Amnesty i en ny rapport.

- USA har indtil videre kun stået ved ét civilt tab, siger Claus Juul, der er juridisk konsulent i Amnesty og fortsætter:

- Kilder, som vi har talt med og som rapporten bygger på, siger, at det simpelthen ikke går godt nok for den amerikansk ledede koalition med at undgå civile tab.

I stedet bliver tabene fejet ind under gulvtæppet og efterforskes ikke ordentligt, lyder det fra Amnesty.

I 11 angreb, som Amnesty har undersøgt, har koalitionen anerkendt ét civilt tab, men ifølge organisationen er tallet omkring 300.

Claus Juul medgiver, at der kan være militære operationer, hvor det er vanskeligt at undgå civile tab.

Han anmoder blot om, at der kommer større fokus - ikke mindst for de efterladtes skyld.

- Man kan stå i en situation, hvor Islamisk Stat har gravet sig ned i en by, hvor det simpelthen er umuligt at indtage byen, uden at det går ud over civile.

Amnesty fastslår, at eventuelle civile tab i højere grad bør efterforskes, samtidig med at de efterladte får tildelt erstatning for deres tab.

/ritzau/