Amnesty om Kinas genopdragelseslejre: 'Noget af det mest ekstreme i verden lige nu'

Mindst en million uighurer, kasakhere og andre minoriteter menes at være holdt fanget i det vestlige hjørne af Kina.

Et vagttårn i en af de største lejre i Xinjiang-provinsen. Kina kalder lejren for en uddannelseslejr, mens dokumenter viser, at der foregår tortur og indoktrinering. (Foto: Thomas Peter © Scanpix)

Beviserne for at Kina rent faktisk har oprettet lejre, hvor etniske minoriteter bliver holdt fanget, tortureret og indoktrinering, er nu så klare, at verdens lande må reagere.

Det mener menneskerettighedsorganisationen Amnesty International.

Gennem længere tid har Kina afvist, at der foregår den slags i lejrene, som Kina selv kalder uddannelsescentre.

- Det må betyde, at verdenssamfundet nu for alvor må handle, siger organisationens generalsekretær, Trine Christensen.

Også hos Institut for Menneskerettigheder ser de alvorligt på de nye oplysninger.

- Vi er stærkt bekymrende over de oplysninger, der rapporteres om situationen i Xin Jiang-provinsen, hedder de i et skriftligt svar.

Lejrene vækker grumme minder

I alt menes mindst en million muslimske uighurer, kasakhere og andre etniske minoriteter at være holdt fanget i det vestlige hjørne af Kina.

- Det er noget af det mest ekstreme, der sker i verden lige nu. Altså den systematiske forfølgelse af religiøse og etniske minoriteter. Det er gamle og unge - sågar børn, og det MÅ verden ikke sidde overhørig, siger Trine Christensen.

- At blive indespærret og hjernevasket alene på grund af sin tro vækker grumme minder bagud i historien, fortsætter hun.

Helt konkret mener hun, at FN samlet bør konfrontere Kina.

- At man kræver, at Kina lukker uafhængige observatører ind i området, at lejrene selvfølgelig bliver lukket, og at Kina ophører med den forfølgelse, som der foregår.

Urumqi med 1,5 millioner indbygger er hovedstad i Xinjiang-provinsen i det vestlige Kina. (© Maps4News)

Danmark bør råbe op

Trine Christensen mener desuden, at alle lande - inklusiv Danmark - selvstændigt bør kritisere Kina for lejrene.

- Danmark bør ligesom andre lande erklære, at man ikke kan acceptere de ting, som der foregår i Kina. Det skal vi tage afstand fra, siger hun.

Hun erkender, at det kan være svært at stille sig alene op mod Kina. Men Danmark kan bruge sin rolle i FN's menneskerettighedsråd, mener hun.

- Der kunne man tage emnet op, og det er fuldstændig afgørende, at det sker. Men man må bare ikke ende i den situation, at alle lande står og venter på, at andre begynder med kritikken. Der er nogen, der skal begynde. Og det vil vi da gerne opfordre Danmark til at være først, siger Trine Christensen.

Hos Insititut for Menneskerettigheder mener de, at der skal lægges pres på Kina.

- Det internationale samfund skal tale klart til Kina i denne sag, og den danske regering i det diplomatiske arbejde skal presse på for at det sker, skriver de.

Regeringen i Beijing kalder de lækkede dokumenter for 'fabrikerede' og 'fake news'.