Tema Flygtede rohingyaer

Amnesty opfordrer til stop af våbensalg til Myanmar

Amnesty Internationals krisechef siger, at militæret i Myanmar begår forbrydelser mod menneskeheden.

Omkring 480.000 rohingya-muslime er flygtet til Bangladesh den seneste måned. (Foto: Cathal Mcnaughton © Scanpix)

FN's Sikkerhedsråd bør forbyde salg af våben til Myanmar. Det mener menneskerettighedsgruppen Amnesty International.

Opfordringen kommer dagen før Sikkerhedsrådet torsdag holder et første åbent møde om situationen i det vestlige Myanmar. Her er op mod en halv million rohingya-muslimer drevet på flugt den seneste måned.

Tirana Hassan, Amnestys leder for kriserespons, mener, at militæret i Myanmar fordriver og dræber rohingyaer. Han siger, at militæret begår forbrydelser mod menneskeheden og etnisk udrensning.

I løbet af den seneste måned skal over 200 landsbyer være brændt ned. Ifølge rohingya-flygtninge er byerne blevet stukket i brand af militæret og ophidsede menneskegrupper, som har været anført af buddhistiske munke.

Repræsentanter for flere FN-organer skal ifølge planen rejse ind i det urohærgede område torsdag sammen med repræsentanter for myndighederne i Myanmar.

Ifølge FN-generalsekretær António Guterres' talsmand, Stephane Dujarric, er dette det første skridt i bestræbelser på at få bragt humanitær hjælp ind i regionen.

Guterres skal ved mødet i Sikkerhedsrådet torsdag orientere om situationen i Myanmar.

De seneste dage har militæret i Myanmar hævdet, at der er fundet massegrave med mindst 163 mennesker. Mange af dem var angiveligt hinduer, som ifølge militæret skal være blevet dræbt af en militant rohingya-gruppe. Gruppen afviser beskyldningerne.

/ritzau/dpa