Amnesty-rapport afslører uhyrlige massehenrettelser i syrisk fængsel

Op mod 13.000 fanger er blevet hængt i militærfængslets kælder efter retssager, der tog højst tre minutter.

Fangerne tilbageholdes ifølge Amnesty i to bygninger i militærfængslet. På kortet angives de to steder som "hvid bygning", hvor der primært sidder soldater fra den syriske hær, mens der primært sidder civile i "rød bygning". (© Amnesty International)

I al hemmelighed er op mod 13.000 fanger fra 2011 til 2015 blevet massehenrettet i det syriske militærfængsel Saydnaya.

Det viser en ny rapport fra Amnesty International, der bygger på interview med 84 personer, hvoraf hovedparten er tidligere indsatte i fængslet.

Oplysningerne i rapporten kommer også fra læger, der har arbejdet på militærhospitalet Tisreen, tidligere vagter i Saydnaya, syriske advokater og pårørende til nuværende eller tidligere fanger.

- Vores rapport afslører, at de syriske myndigheder har udført en systematisk kampagne med massehængninger og udryddelser i Saydnaya-fængslet, siger Nicolette Waldman, der er en af Amnesty International-forskerne bag rapporten.

Retssag på et til tre minutter

De indsatte i fængslet har alle mulige forskellige baggrunde.

Nogle er demonstranter, andre er menneskerettighedsforkæmpere eller systemkritikere, journalister, læger, studerende eller nødhjælpsarbejdere.

Andre er soldater fra den syriske hær.

Henrettelserne er ifølge Amnesty International foregået ved, at fangerne er blevet stillet for en militærdomstol i al-Qaboun i Damaskus og dømt til døden efter retssager, der varer et til tre minutter.

På dagen for henrettelsen er grupper med 20 til 50 fanger ifølge rapporten blevet ført ud af deres celler med beskeden om, at de skulle flyttes til et almindeligt fængsel.

I stedet er de blevet bragt til en kældercelle i militærfængslets røde bygning, hvor de er blevet tæsket i flere timer. Senere har de fået bind for øjnene og er blevet kørt til fængslets hvide bygning, hvor de er blevet hængt i kælderen.

Ifølge rapporten har henrettelserne fundet sted to gange om ugen.

Efter henrettelserne er ligene blevet kørt til Tisreen-hospitalet, hvor de døde er blevet registreret, inden de er blevet begravet i massegrave i nærheden af Damaskus.

Massehenrettelserne er ifølge Amnesty International blevet blåstemplet fra toppen af den syriske regering. Dødsdomme er godkendt af Syriens stormufti og af enten forsvarsministeren eller hærens stabschef.

Tidligere fange: Kamp om maden

I rapporten beskrives også umenneskelige forhold i fængslet, hvor fangerne bliver udsat for tortur, udsultes, fornedres og ikke har adgang til vand, medicin eller lægehjælp, hvilket også har kostet store antal fanger livet.

Om morgenen bliver døde fanger båret ud af deres celler og kørt til Tisreen-hospitalet, hvor dødsårsagen angives som hjerte- eller respirationssvigt, står der i rapporten.

Forholdene er ifølge Amnesty International så slemme, at der er tale om systematisk udryddelse.

Blandt de tidligere fanger er landmanden Anas Hamado fra Latakia, der blev anholdt efter en demonstration i marts 2011.

Han sad i Saydnaya-fængslet i et år og tre måneder.

- Når de kom med maden, lød det som en kamp i hver celle. De tog lederen af cellen eller to andre ud for at banke dem. Du kunne høre lyde, og dit hjerte sank, siger han i et videointerview, som Amnesty International har stillet til rådighed.

Her ses Anas Hamado dagen før sin anholdelse og kort efter løsladelsen fra Saydnaya. (© Privatfoto via Amnesty International)

En anden tidligere indsat, Omar Alshogre, siger i et interview med nyhedsbureauet AP, at han som 17-årig blev anholdt, og at han blev flyttet rundt mellem ti detentionsfaciliteter, før han kom til Saysnaya.

Han fortæller, hvordan vagterne i militærfængslet gav ham besked på at stå med øjnene lukket og ryggen til, mens de tæskede eller kvalte andre fanger i hans celle.

- Vi kan høre på lyden af fangen, at han dør bag os. Han dør en meter bag os. Jeg ser ikke noget, men jeg ser det med mine ører, siger Omar Alshogre, som i dag er 21 år og bor i Sverige.

Vil have uafhængig undersøgelse

Amnesty International anslår, at der er mellem 10.000 og 20.000 fanger i Saydnaya-fængslet.

Organisationen opfordrer det internationale samfund - især FN's Sikkerhedsråd - til at gribe ind, og det syriske styre til at give uhindret adgang til en international undersøgelse af alle detentionsfaciliteter i Syrien.

- Det er muligt at sætte en stopper for lidelserne i Saydnaya. Vi opfordrer FN til at udføre en øjeblikkelig, uafhængig undersøgelse af krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden begået i Saydnaya, siger Nicolette Waldman.

Amnesty International har ikke beviser på, at fanger er blevet henrettet i fængslet efter december 2015.

Men eftersom retssagerne ved militærdomstolen i al-Qaboun fortsætter, så er der ifølge organisationen ingen grund til at tro, at henrettelserne er stoppet.

FacebookTwitter