Amnesty-rapport: Flygtningeaftalen med Tyrkiet er en katastrofe

Tusindvis af flygtninge er fanget på de græske øer på grund af flygtningeaftalen mellem EU og Tyrkiet og lever under kritisable forhold, lyder kritik fra Amnesty International.

Kulden ramte den græske ø Lesbos i januar, hvor tusindvis af flygtninge lever under elendige forhold. (Foto: © INTIME, Scanpix)

- Jeg flygtede fra Syrien for at undgå fængsel, men nu er jeg endt i et.

Sådan lyder det fra en syrisk mand, som er fanget på øen Lesbos i Grækenland, ifølge en rapport fra Amnesty International, der i dag rejser hård kritik af konsekvenserne af flygtningeaftalen mellem EU og Tyrkiet.

Tusindvis af flygtninge er fanget i en limbo mellem Grækenland og Tyrkiet, hvor de lever under kummerlige forhold.

- Det er uvederhæftigt ud i det ekstreme, at de europæiske ledere fremstiller EU-Tyrkiet-aftalen som en succes, mens de lukker øjnene for de ulideligt høje omkostninger for dem, der lider under følgerne, siger Gauri van Gulik, Amnestys vicedirektør for Europa, i en pressemeddelelse, hvor hun også kalder aftalen for "en katastrofe".

Da aftalen trådte i kraft for snart et år siden, blev alle flygtninge automatisk sat i detentionscentre på de græske øer med udsigt til at blive sendt tilbage til Tyrkiet, men mange flygtninge ender med at være fanget på øerne i månedsvis.

Lejrene har i længere tid været under stort pres, hvilket har ført til mangel på varmt vand, dårlig hygiejne og utilstrækkelig lægehjælp, ifølge den nye Amnesty-rapport.

Kvinder er særligt udsatte på grund af manglen på sikkerhed og ordentlige forhold. For eksempel er kvinder flere steder tvunget til at bruge mændenes bade og toiletter, og mange kvinder fortæller til Amnesty, at de oplever verbal eller fysisk seksuel chikane.

Lad flygtningene søge asyl

Aftalen betyder, at asylansøgere, som er kommet fra Tyrkiet til EU, skal sendes tilbage til Tyrkiet, men Amnesty International opfordrer til, at asylansøgerne istedet får mulighed for at søge asyl.

- Så længe Tyrkiet ikke er et sikkert land, bør EU arbejde med de græske myndigheder for hurtigst muligt at få overført asylansøgerne til det græske fastland, og de europæiske regeringer bør give dem adgang til andre EU-lande, lyder opfordringen fra Gauri van Gulik fra Amnesty.