Amnesty: Russiske dødspatruljer og tortur i Tjetjenien

Russisk militær i Tjetjenien bruger i udstrakt grad tortur, og militære dødspatruljer hærger rutinemæssigt civilbefolkningen. Det konkluderer Amnesty International i en rapport om tilstanden i Tjetjenien, skriver den britiske avis The Inderpendent i dag.

Chikane, voldtægter, mishandling og mord, lyder beskyldningernemod de russiske styrker i en ny rapport fra AmnestyInternational.

Ifølge rapporten begår de russiske styrker i Tjetjeniensystematiske overgrebcivilbefolkningen, og der fortælles omuofficielle torturcentre ledet af russiske soldater og lokalemilitser.

Afviser beskyldningerne

Rapporten beskriver flere konkrete tilfælde, hvor civile er bleveturetmæssigt tilbageholdt og mishandlet af de russiske styrker.Særlig slemt er det gået ud over personer, der klaget tilinternationale organisationer som for eksempel Den EuropæiskeMenneskerettighedsdomstol.

Det er dog ikke kun de russiske soldater og de russiskvenligelokale militser, der beskyldes for overgreb. Amnesty fordømmerligeledes de tjetjenske oprøreres angreb på politibetjente og andreofficielle personer.

Ingen griber ind

Ifølge rapporten bærer omverdenen en stor del af skylden for, atsituationen i Tjetjenien er ude af kontrol. Det er særligt FN derer alt for eftergivende overfor den russiske regering, særlig efterterrorangrebene mod USA i 2001.

Både den russiske regering og den tjetjenske ledelse afviserbeskyldningerne og siger, at der ikke sker noget i Tjetjenien, derikke sker i andre lande, skriver The Independent.

Kun en brøkdel af de implicerede soldater er indtil videreblevet retsforfulgt for overgrebene, skriver den engelske avis TheIndependent.

Overgrebene breder sig

Volden i Tjetjenien er i færd med at brede sig til heleKaukasusregionen. I løbet af efteråret er mindst 34 personerforsvundet sporløst, og ved koordinerede angreb på officiellebygninger i Ingusjetien den 22. juni blev mindst 92 dræbt.

Efter oprørernes angreb i tirsdags har den russiske præsidentPutin nu lovet, at de vil blive gengældt, og at det russiskemilitær vil optrappe sin tilstedeværelse i regionen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk