Amnesty: Syrien torturerer og dræber fanger

Rapport fra Amnesty International beretter om tortur, umenneskelige forhold og massedrab i syriske fængsler.

Amnesty opfordrer det internationale samfund til at presse på for at få stoppet overgrebene mod civilbefolkningen. Her ses præsident Assad. (Foto: sana © Scanpix)

Indsatte i syriske fængsler udsættes for systematisk tortur, voldelige og seksuelle overgreb, og tusindvis er blevet dræbt i fængslerne, siden konflikten i Syrien brød ud i 2011.

Det konkluderer menneskerettighedsorganisationen Amnesty International i en ny rapport om forholdene i de syriske fængsler.

Rapporten anslår, at 17.723 mennesker blev dræbt i syriske fængsler fra marts 2011, hvor konflikten brød ud, og frem til december 2015. Det reelle antal kan dog være endnu højere, lyder det i rapporten.

- Syrien er et land, som altid har været berygtet for at bruge tortur, men rapporten viser, at omfanget og brutaliteten er steget, siden borgerkrigen begyndte i 2011, siger Stinne Lyager Bech, teamleder for Policy i Amnesty International.

- Det er en påmindelse om, hvad det er, folk flygter fra i Syrien. Det er blandt andet på grund af overgreb, som dem vi kan dokumentere her, siger hun.

Rapporten bygger blandt andet på vidneudsagn fra 65 tidligere indsatte i de syriske fængsler - heraf 54 mænd og 11 kvinder og langt de fleste civile.

De fleste af dem var vidne til mindst et dødsfald under deres fængsling. Alle var blevet torteret eller på anden måde mishandlet ifølge rapporten.

De tidligere fanger beretter om systematisk brug af tortur i de overfyldte fængsler, hvor der ofte heller ikke er adgang til lægehjælp, og hvor de indsatte hverken får nok at spise eller drikke.

Virkelig grusomme torturmetoder

- Der er tale om virkelig grusomme torturmetoder. Folk fortæller, hvordan de har været hængt op i armene, er blevet tæsket, har fået elektriske stød, revet tå- og fingernegle af, er blevet brændt med cigaretter og har været udsat for voldtægt og seksuel mishandling.

- Det er også bekymrende, at der er utroligt mange mennesker, der dør af den her behandling, siger Stinne Lyager Bech.

Andre kilder understøtter vidnernes fortællinger, siger hun, ligesom der blandt andet er brugt data fra Human Rights Data Analysis Group (HRDAG).

Amnesty opfordrer det internationale samfund til at presse på for at få stoppet overgrebene mod civilbefolkningen.

- Det er klart, at vi opfordrer det syriske styre til at stoppe disse overgreb. Men det kommer nok ikke til at ske af sig selv. Så vi opfordrer først og fremmest et land som Rusland, som støtter Assad-styret, til at sætte foden ned og kræve, at regimet standser de voldsomme overgreb, siger Stinne Lyager Bech.

/ritzau/

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter