Amnesty: Tyrkisk politi bruger tortur mod fængslede soldater

Amnesty International forlanger Tyrkiet giver adgang til fængsler, efter de har 'troværdige beviser' for, at politiet anvender tortur.

En tyrkisk specialenhed vogter Taksimpladsen i Istanbul, efter sidste uges mislykkede kupforsøg. (Foto: SEDAT SUNA © Scanpix)

Amnesty International forlanger at uafhængige observatører omgående skal have adgang til Tyrkiets fængsler, efter organisation har modtaget flere historier om tortur af fængslede soldater.

Den seneste uges masseanholdelser af 10-15.000 mennesker betyder, at politistationer, sportscentre og retsbygninger er blevet omdannet til interimistiske fængsler. Ifølge Amnestys kilder bliver fanger her tvunget til at stå i stress-positurer i op til 48 timer, de bliver nægtet mad, vand og medicinsk behandling og i de værste tilfælde udsat for vold og voldtægt. Det er især fra politihovedkvarteret, sportshallen og tilhørende ridebaner i Ankara, de værste historier om tortur kommer fra.

To forsvarsadvokater i hovedstaden har fortalt, at deres klienter siger, de har set to fængslede militærofficerer blive voldtaget med en knippel eller en finger.

- Historierne om magtmisbrug, inklusiv vold og voldtægt, er ekstremt alarmerende, især i betragtning af antallet af anholdelser, vi har set den seneste uge. De grusomme detaljer, vi har dokumenteret, er bare et snapshot af det misbrug, der måske finder sted i detentionerne, siger Amnesty Internationals Europa direktør, John Dalhuisen, i en pressemeddelelse.

Politiansat: 300 fængslede soldater udsat for vold

En anden person, der arbejder i sportshallen tilknyttet politihovedkvarteret i Ankara, siger, at han har set en fange med store sår fra slag og en hævelse i ansigtet.

Fangen kunne ikke stå op eller fokusere og mistede efterfølgende bevidstheden. Ifølge samme kilde opholder i alt 650-800 arresterede mandlige soldater sig i sportshallen, hvoraf halvdelen viser tegn på at være blevet udsat for vold.

Læs hele Amnesty Internationals redegørelse her.