Tema Krigen i Syrien

Amnesty: IS' undslupne yazidi-sexslaver svigtes

Kidnappede yazidi-kvinder beretter om voldtægt og totur i IS's varetægt, og Amnesty efterlyser konkret handling.

Yazidi-kvinder deltager i en demonstration i en flygtningelejr i den kurdisk-dominerede by Diyarbakri i Tyrkiet i protest mod langsomt kommissionsarbejde i FN. (Foto: SERTAC KAYAR © Scanpix)

Amnesty International har interviewet 18 kvinder, der har været holdt fanget af Islamisk Stat, og konklusionen er, at kvinderne svigtes, og Amnesty efterlyser konkret handling.

Alle interviewede yazidier beretter om voldtægt, slavebinding og tortur i hænderne på IS, og de IS-slaver, der er sluppet fri, taler om depression og selvmordstanker.

IS i Irak har de seneste år systematisk angrebet det gamle kurdiske folk, der på verdensplan tæller omkring 800.000.

Cirka 7.000 irakiske yazidier blev i august 2014 tilfangetaget af IS. Omkring halvdelen tilbageholdes stadig af gruppen.

- Trods de her forfærdende overgreb, som kvinderne selvfølgelig er dybt traumatiserede over, er der simpelthen ikke tilstrækkeligt med hjælp, siger generalsekretær i dansk Amnesty Trine Christensen.

Derfor opfordrer menneskerettighedsgruppen donorer til at yde akut hjælp til de undslupne kvinder, hvoraf mange ovenikøbet er i dyb gæld på grund af de store løsesummer, IS kræver af familierne.

/ritzau/