Amnesty: Vi er ved at miste evnen til medmenneskelighed

Flere organisationer afviser forslaget om at sende asylansøgere til flygtningelejre i fattige lande.

Her ses et foto fra en flygtningelejr 160 km nord for Bagdad, som huser nogle af de mange, der har måtte forlade deres hjem på grund af kampene med Islamisk Stat. (Foto: AFP / Safin Hamed)

Flygtninge skal have asyl i Danmark, men skal ikke have adgang til Kongeriget. Sådan lyder forslag, som Dansk Folkeparti (DF) og Liberal Alliance (LA) er kommet med torsdag. Men det er fuldstændig urealistisk, lyder det fra flere organisationer.

- Vi er åbenbart ved at miste evnen til medmenneskelighed, når vi synes, at det er et mål at deportere mennesker på flugt tilbage til lande, hvor der ikke er nogen sikkerhed og nogen tryghed, siger juridisk konsulent Claus Juul fra Amnesty International.

Ud over at det vil være i strid med en række internationale konventioner, så vil det også gøre stor skade på Danmarks internationale ry, siger Claus Juul.

- Det vil nok vække en vis genlyd i verdenssamfundet, hvis et af verdens rigeste lande arbejder på at få indført en ordning, som går ud på at eksportere sine asylansøgere og sine flygtninge til verdens fattigste lande, siger han.

- At man siger: 'de passer ikke ind hos os, de vil have det bedre i nærområderne'. Det på trods af, at nærområderne er dem, der i forvejen er hårdest belastet, og selvom vi strengt taget i Danmark, EU og resten af Vesten ville have råd til at hjælpe mere, end vi gør.

I forvejen i knæ

Også hos Dansk Flygtningehjælp er der hovedrysten over forslaget om, at Danmark skal oprette flygtningelejre i f.eks. Syriens nabolande. Generalsekretær Andreas Kamm henviser specifikt til Libanon, hvor der lige nu er mellem 1,5 og to millioner flygtninge:

- Her kæmper det internationale samfund i forvejen meget hårdt for at få dagligdagen til overhovedet at fungere for de mange millioner flygtninge, der er der. Det handler om tag over hovedet, om mad og om vand. Meget basale ting, siger han og beskriver nabolandene som værende 'helt i knæ'.

Samme udtryk bruger Claus Juul om de lande, hvor DF og LA forestiller sig at oprette flygtningelejre til de danske asylansøgere. Et af dem er Kenya, hvor lejre ifølge Martin Henriksen (DF) både skal huse asylansøgere fra landene omkring Kenya og fra f.eks. Syrien. Men det er helt urealistisk at garantere asylansøgernes sikkerhed i lande så langt fra Danmark med så store interne problemer, siger Claus Juul.

- Jeg ved ikke hvordan Martin Henriksen forestiller sig, at man skal håndhæve de her garantier (om sikkerhed etc., red.), siger han og fortæller om, kenyansk politis mange brud for menneskerettighederne både rettet mod Kenyas egen befolkning og mod asylansøgere.

Lejre vil være fængsler

Claus Juul fortsætter:

- Det er ikke en løsning at sende asylansøgere til lande, hvor man er nødt til at spærre dem inde i lejre for at beskytte dem. Det kaldes et fængsel og er naturligvis i strid med alle mulige tænkelige frihedsrettigheder.

Han henviser også til tidligere eksempler på, at den fattige lokalbefolkning er gået til angreb på flygtningelejre i Kenya for at få adgang til nødhjælp og andre basale fornødenheder.

Hos Dansk Flygtningehjælp er de enige:

- Man kan ikke blot eksportere ansvaret til et sted, hvor man faktisk ikke kan tage det, siger generalsekretær Andreas Kamm.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter