ANALYSE Beviserne mod Trump hober sig op og leveres af hans egne væbnere

Demokratiet i USA balancerede på en knivsæg 6. januar 2021, viser kongreshøringer, hvor Donald Trumps nærmeste vender sig i mod ham. Spørgsmålet er, om Trumps tilhængere lytter?

(© 2022 Getty Images/Ritzau Scanpix)

Hvis høringerne i den amerikanske kongres var skrevet af en kriminalforfatter, kunne de ikke være mere dramatiske.

Høringerne følger dramaturgien fra et retssagsdrama, hvor først anklageskriftet præsenteres for juryen - her det amerikanske folk - hvorefter vidneafhøringer og bevismateriale fremlægges som brikker i et puslespil og tilsammen tegner et billede af en gerningsmand med motiv, anledning og en bevidst beslutning om at begå en forbrydelse.

Forskellen er selvfølgelig, at intet her er fiktion, og at det komplot, som oprulles, ikke resulterede i en simpel forbrydelse men i et anslag mod demokratiet i USA.

Historie om valgsvindel var opspind

Efter den første uges høringer i kongressen står følgende klart:

Stort set alle vidner kommer fra tidligere præsident Donald Trumps inderkreds: Hans rådgivere, hans kampagnechef, hans advokat, hans justitsminister, hans egen datter og svigersøn for blot at nævne nogle få.

Altså mennesker, som havde deres daglige gang i Det Hvide Hus og jævnligt kom i Det Ovale Kontor, hvor præsidenten holder til.

De har aflagt edsvorne vidnesbyrd, og amerikanerne har nu set videooptagelser af disse, hvor Trumps dengang tro væbnere én efter én fortæller, hvordan de igen og igen oplyste præsidenten om, at hans påstande om valg-svindel var forkerte.

At intet faktuelt understøttede disse påstande.

At selv den mest hårrejsende påstand om skumle kufferter med stemmesedler, der blev hevet frem fra mørke steder - om en længe afdød kommunistisk diktator, som styrede stemmemaskiner - om italienske efterretningsagenter, som brugte satellitter til at ændre Trump-stemmer til Biden-stemmer - alt var blevet undersøgt, og alt var opspind.

At omkring 60 sagsanlæg på vegne af Trump-kampagnen var blevet smidt ud af dommere ved domstole landet over, fordi de var grundløse - vel at mærke også af dommere, som er udpeget af Trump.

Alligevel fortsatte Trump med at udbasunere sine påstande om valgsvindel fra Det Hvide Hus og til sine knap 90 millioner følgere på Twitter.

“Komplet bullshit”

Med andre ord: Præsidenten gjorde dette mod bedre vidende - det er summen af hans tidligere væbneres vidnesbyrd.

Trumps påstande om valgsvindel var “komplet bullshit,” som Trumps justitsminister, Bill Barr, fortalte amerikanerne.

Præsidenten selv blev mere og mere “løsrevet fra virkeligheden,” sagde Barr i sit vidnesbyrd.

Motivet til at holde fast i løgnen om valgsvindel kom kongreskomiteen ind på, da den tog fat på andendagens høringer.

Det indlysende motiv var at fastholde magten trods vælgernes dom. Men der var også et motiv, som handlede om penge, viste høringen.

Fra det øjeblik på valgnatten, hvor det stod klart, at Trump havde tabt valget, og han første gang kom med sin påstand om valgsvindel, begyndte Trumps valgkampagne aggressivt at indsamle penge.

Også Donald Trumps datter Ivanka Trump har i sin vidneforklaring bakket den tidligere justitsminister op. Hvordan kan du se i videoen her:

Millioner indsamlet på løgn

I en sky af e-mails og meddelelser via sms og sociale medier bad Trumps folk om penge til noget, de kaldte en Election Defense Fund - altså en fond, som angiveligt skulle bruges til at forsvare valget, underforstået Trumps udeblevne valgsejr.

Inden for en uge samlede Trump 100 millioner dollars ind fra donorer og almindelige vælgere. Inden stormen på kongressen to måneder senere var beløbet vokset til 250 millioner dollars. - svarende til over 1,5 milliarder kroner.

Pengene gik ikke til den nævnte Election Defense Fund, for en sådan fandtes ikke, fremgik det af kongreshøringen.

Det store beløb gik i stedet til en fond, som Donald Trump i store træk bestemmer over - en hurtigt oprettet såkaldt Super-PAC.

Massivt pres på Mike Pence

Den 6. januar 2021 skulle kongressen i Washington godkende valget af Joe Biden som USAs næste præsident.

En ren formalitet, som aldrig tidligere har påkaldt sig nogen særlig offentlig bevågenhed.

I USA fungerer vicepræsidenten også som præsident for senatet, og i den egenskab står vicepræsidenten for den formelle godkendelse af vælgernes dom.

Men på denne skæbnesvangre dag kom denne formelle rolle nær til at koste vicepræsident Mike Pence endog meget dyrt, viste tredjedagen af kongreskomiteens høringer.

Daværende vicepræsident, Mike Pence (i midten) flankeret af daværende præsident, Donald Trump (t.v.), og Dr. Antony Fauci, der dengang var chef for USA's internationale institut for allergi og smitsomme sygdomme og som i dag er præsident Joe Bidens ledende corona-rådgiver, under en pressebriefing i Det Hvide Hus den 17. marts 2020. (Foto: JONATHAN ERNST © Ritzau Scanpix)

Teori grebet ud af luften

I dagene op til 6. januar lagde Trump et massivt pres på Pence, som i fire år havde været Trumps loyale højre hånd.

Med hjælp fra en konservativ jura-professor kom Trump på en teori om, at Pence kunne afvise at godkende valgresultatet fra de delstater, hvor Trump havde tabt.

Teorien var grebet ud af luften, fortalte forfatningsretseksperter på høringernes tredje dag.

Det afholdt ikke Donald Trump fra at fortælle sine tilhængere, at det hele nu afhang af Pence: At han var den eneste, som kunne redde republikken og sikre Trump magten.

Et tweet fra Donald Trump med ordene "vicepræsidenten har magten til at afvise valgmænd, der er udnævnt på falskt grundlag" fra dagen inden stormen på Kongressen, blev fremvist ved høringen den 16. juni 2022. (Foto: DREW ANGERER © AFP/Ritzau Scanpix)

Trump: “Will be wild!”

Tilhængerne havde Trump på forhånd inviteret til Washington DC 6. januar. I et tweet forudsagde han, at dagen ville blive vild.

“Will be Wild!” skrev Trump på Twitter. Han fik ret.

Efter at præsident Trump i en tale til tusinder af tilhængere opfordrede dem til at marchere mod kongressen, kastede han kort efter benzin på bålet, mens de stormede bygningen.

I et tweet skrev Trump, at Pence ikke havde bremset godkendelse af valgresultatet.

På det tidspunkt begyndte Trump-tilhængeren at råbte “hæng Mike Pence”. Mange var allerede trængt ind i bygningen, og sikkerhedstjenesten Secret Service måtte evakuere Pence og hans familie til et kælderrum under kongressen.

I forbindelse med høringen den 9. juni blev der frigivet hidtil usete optagelser fra stormen på Kongressen. Du kan se et udsnit af videoen her. Vi advarer om, at videoen indeholder voldsomme billeder:

Ekstremister med mordplaner

På vej derned var Pence-familien kun 40 fod - godt 12 meter - fra angriberne, som talte ekstremistiske grupper som Proud Boys.

Gruppen havde ifølge et medlem, som nu samarbejder med anklagemyndigheden, planer om at dræbe både Mike Pence og den demokratiske flertalsleder af Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi - altså henholdsvis nummer to og tre i det amerikanske magthierarki efter præsidenten.

Vidnesbyrd om ekstremisternes planer får amerikanerne ved en senere høring, siger kongreskomiteen.

Det samme gælder detaljerede oplysninger om Trumps handlinger i de timer, hvor angriberne stormede kongressen - eller rettere Trumps mangel på handlinger. For selv om præsidenten kunne følge angrebet direkte i tv, gjorde han intet for at bremse det.

En still fra en video, afspillet under høringen, viser den galge, som de vrede Trump-støtter havde sat op foran Kongressen den 6. januar 2020, ifølge anklagemyndigheden tiltænkt den daværende vicepræsident, Mike Pence. (Foto: Anna Moneymaker © 2022 Getty Images)

Amerikanerne lytter

Den første høring blev sendt direkte i tv en torsdag aften, og knap 20 millioner amerikanere fulgte med.

Det er et stort publikum, og meget tyder på, at amerikanerne lytter til beviserne, som kongreskomiteen med hjælp fra en mindre hær af anklagerne, advokater og efterforskere har indsamlet gennem det seneste år.

Alle store tv-netværk sendte den første høring i den bedste sendetid - bortset fra Fox News, der i fire år var Trumps trofaste talerør.

Men selv Fox News har sendt fra anden og tredje kongreshøring. Konservative avis-kommentatorer har viderebragt pointerne om Trumps ansvar for stormen på kongressen, og selv Trump-tro politikere i kongressen har holdt sig nogenlunde i ro.

Folk følger med i den første høring i en park i Washington D.C. den 9. juni 2022. (Foto: TASOS KATOPODIS © AFP/Ritzau Scanpix)

Historien fortælles af republikanere

Forklaringen kan være, at beviserne mod Trump er så overvældende, at de er vanskelige at imødegå med politisk spin.

Forklaringen kan også være, at vidnesbyrd stort set udelukkende kommer fra Trumps væbnere fra dengang. Fra folk, hvis parti-loyalitet republikanske vælgere ikke har nogen grund til at anfægte.

Og forklaringen kan være, at heltene i den fortælling, som kongreskomiteen præsenterer, faktisk også er republikanere.

Pence i rollen som helt

Helten på tredjedagen var ubetinget tidligere vicepræsident Mike Pence.

Indbegrebet af en konservativ, kristen politiker fra Midtvesten, og den sidste mand i Amerika, som republikanske vælgere kan mistænke for at være en agent for modstanderne på venstrefløjen.

Pence viste sig at være demokratiets sidste redningsplanke den 6. januar 2021.

Han afviste at adlyde Trump og gjorde i stedet sin pligt som præsident for senatet og godkendte valgresultatet, efter at politiet havde fået kontrol med kongressen, og politikerne kunne genoptage deres arbejde.

I denne Explainer, der blev udgivet to uger efter angrebet, fortæller USA-korrespondent Lillian Gjerulf Kretz, som var til stede foran Kongressen 6. januar 2021, om sine oplevelser:

Et kupforsøg

Historien om det værste anslag mod amerikanske demokrati oprulles af en komite, som består af to republikanske politikere og syv demokrater.

Komiteens mål med høringerne er at få vendt hver en sten i det forløb, der endte med stormen på kongressen: At vise amerikanerne, hvor tæt republikken kom på et politisk kup, som ville have kortsluttet den demokratiske proces og holdt en mand ved magten, som et flertal havde stemt ud.

Men komiteen har også et klart budskab mere direkte til Donald Trumps tilhængere. Til de millioner af vælgere, som stadig støtter Trump og sætter ham i stand til at holde det republikanske parti i et jerngreb:

Nemlig at Donald Trump løj overfor sine egne tilhængere. Han franarrede dem millioner af dollars. Han skabte en situation, som endte med at bringe hans egen vicepræsident og mange andres liv i fare.

Med andre ord: Trumps ofre var ikke bare demokraterne - ofrene var også hans egne mest loyale fodsoldater, hans tilhængere og donorer.

Den fjerde kongres-høring finder sted på tirsdag.